V Amsterdamu alkoholiki za čiščenje ulic plačani s pivom

Odklop

V Amsterdamu so se domislili učinkovitega načina, kako alkoholike navdušiti za delo. Plačajo jim namreč s tobakom in pivom. Tako sedaj ulice mesta čistita dve skupini kroničnih alkoholikov, v vsaki je okoli deset ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moški za dnevno delo prejmejo 10 evrov, pol zavojčka tobaka in najpomembneje: pet pločevink piva. Dve si lahko privoščijo ob začetku dela, ko jim ponudijo tudi kavo, dve prejmejo ob kosilu, eno pa ob koncu dnevne službe.

Na sodelovanje pripravljene alkoholike so razdelili v dve skupini, ki delata izmenjaje, vsaka tri dni v tednu.

Začelo se je s skupino alkoholikov, ki so povzročali izgrede

Vse se je začelo s skupino alkoholikov, ki so povzročali izgrede v nekem amsterdamskem parku, pojasnjuje vodja projekta Rainbow Foundation, ki se financira iz prostovoljnih prispevkov in prejema tudi sredstva nizozemske vlade, Gerrie Holterman. "Pretepi, hrup, žaljive opazke o ženskah. Cilj je zaposliti jih, jim najti delo, da ne povzročajo več težav v parku," je pojasnila.

Nizozemski pragmatizem

AFP ob tem dodaja, da domiselni pristop izraža veliko mero tipičnega nizozemskega pragmatizma. Kaj podobnega bi lahko bilo v drugih državah šokantno, na Nizozemskem pa ni tako.

"Mislim, da lahko govorim v imenu skupine in rečem, da če nam ne bi dali piva, ne bi prišli," poudarja eden od sodelujočih alkoholikov, Frank. "Za delovanje potrebujemo alkohol," je dodal 45-letnik, ki je tudi priznal, da je bil zaprt zaradi nasilja, nikoli ni delal in nima doma.

Manj pijejo, bolje jedo in imajo nekaj, kar jih zaposli

"Stvari moramo videti takšne, kot so: vsi pridobimo," je poudarila Holtermanova. "Niso več v parku, manj pijejo, bolje jedo in imajo nekaj, kar jih zaposli čez dan."

Tudi sami alkoholiki so se strinjali, da daje delo nekaj reda njihovemu življenju, česar številni med njimi niso bili nikoli vajeni. Z njihovim delom pa so zadovoljni tudi prebivalci, dodaja AFP.