Alkohol ubija bolj kot prepovedane droge

Slovenija

Trg prepovedanih drog se hitro spreminja in temu se morajo prilagajati tudi vsi, ki se s tem ukvarjajo, ugotavljajo udeleženci konference, ki ob mesecu preprečevanja zasvojenosti danes poteka v Slovenj Gradcu. Ob razpravi o prepovedanih drogah pa je zdravnica Vesna Kerstin Petrič izpostavila posledice uživanja alkohola, ki je sicer dovoljena droga.

Doslej se je v okviru meseca preprečevanja odvisnosti, ki ga vsako leto obeležujemo novembra, bistveno več pozornosti posvečalo prepovedanim drogam, kot pa dovoljenim drogam.

"Lahko pa rečemo, da dovoljene droge, kot sta alkohol in tobak, zahtevajo precej več življenj kot prepovedane droge," je dejala Petričeva. Dodala je, da so danes na konferenci prvič predstavili knjigo Alkohol v Sloveniji, ki bo na voljo tudi na spletu in prinaša pregled stanja in predloge ukrepov.

Sintetične droge vse večji problem

Trendi na področju uživanja prepovedanih drog med drugim kažejo, da se število uporabnikov heroina v Sloveniji po padcu v zadnjih letih spet počasi povečuje, sicer pa je vključenost tovrstnih odvisnikov v programe zdravljenja razmeroma visoko, je povedal direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper Milan Krek. Trendi kažejo tudi na vse več odvisnikov od zdravil, staranje populacije odvisnih od drog in povečevanje števila odvisnikov, ki se soočajo s socialnimi problemi.

Krek je izpostavil tudi velik problem sintetičnih drog, ki jih je vse več v Sloveniji in tudi drugod po Evropi in so nepoznane. Izkušnje iz prakse glede novih drog je predstavila Anja Mihevc iz združenja DrogArt. Povedala je, da pojav novih sintetičnih drog zaznavajo od leta 2009, povezan pa je s pomanjkanjem ekstazija.

Nove sintetične droge so mladim všečne, so cenovno dostopne in imajo podobne učinke kot ekstazi. Uporabljajo jih predvsem mladi, ki preizkušajo droge, in ne toliko izkušeni uživalci drog. Ob tem je Mihevčeva izpostavila previdnost pri ukrepanju, da se mladim uporabnikom ne bi naredilo preveč škode. Problematično je po njenem to, da je sintetičnih drog vsak dan več in da je treba stalno slediti trendom na tem področju.

kp |  07 .11. 2013 ob  23: 19
nihče pa ne pove kolko se jih rodi zaradi alkohola hahaha
a resjQuery162028943319781683385_1383861726729? |  07 .11. 2013 ob  23: 04
Ma dobro jutro.......prijatli obrodile so trte.......slovenke pa po stopnicah padajo...hinavščina da ni večje ...