TRUMP O UPORABI JEDRSKEGA OROŽJA PROTI ORKANOM: "Nikoli nisem rekel tega, to so lažne novice"

Svet

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi že nekajkrat predlagal, da bi proti orkanom uporabili jedrsko orožje, da ne bi povzročili uničenja na kopnem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V pristojni upravi nad tovrstnimi idejami, ki se, kot pravijo, pojavljajo vedno znova, niso navdušeni. Trump pa je te navedbe označil za "lažne novice".

Trump naj bi med sestankom o nevarnosti orkanov vprašal, ali bi bilo možno uničiti orkan, če bi v njegovo središče vrgli atomsko bombo. Sodelujoči na tem sestanku pa so se potem čudili, "kaj naj zdaj naredijo" glede tega predsednikovega predloga, je poročal ameriški portal Axios.

Predsednika naj bi sicer že pred dvema letoma zanimalo, kaj bi se dalo narediti, da bi se uničilo orkan že med njegovim oblikovanjem sredi Atlantika. Tokrat pa je predlagal tudi uporabo jedrskega orožja v boju proti orkanom.

V Beli hiši po poročanju AFP tovrstnih navedb niso komentirali. Je pa neimenovani visoki predstavnik Trumpove administracije poudaril, da predsednikov namen v osnovi ni slab.

Na poročanje Axiosa se je danes osebno prek Twitterja odzval kar Trump sam. "Prispevek Axiosa, da je predsednik Trump hotel razstreliti velike orkane z jedrskim orožjem, preden bi dosegli kopno, je smešen. Nikoli nisem rekel tega. Zgolj še več lažnih novic," je zapisal.

Zamisel o uporabi jedrskega orožja proti orkanu sicer ni nova. Kot navaja AFP so o tem razmišljali že med administracijo predsednika Dwighta Eisenhowerja v 50. letih prejšnjega stoletja. Znanstveniki so potem tovrstno idejo hitro ovrgli, a se še vedno pojavlja. Tokrat celo z najvišje ravni.

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) ima tej zamisli posvečeno tudi spletno stran, kjer opozarja, da ne le, da bomba ne bi pomembneje vplivala na viharni sistem, ampak bi veter orkana hitro razširil jedrski material po eksploziji daleč naokoli. "To vsekakor ni dobra ideja," poudarjajo na NOAA.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  26 .08. 2019 ob  12: 02
Ja, kako da ne, pametna zamisel.
Pa še grmade za boj proti čarovnicam.
V medicini uvesti elektrošok, krvosese, lobotomijo, evgeniko.
Kaj bomo z znanostjo, ko lahko Trump vse na brzaka uredi.