VSE NAJBOLJŠE, BORIS PAHOR! "Za resnične spremembe študirajte zgodovino, pravo in diplomacijo"

Slovenija

Zamejski pisatelj Boris Pahor bo danes v ljubljanski knjigarni Konzorcij proslavil svoj 106. rojstni dan. Zdaj že tradicionalno srečanje ob tej priložnosti pripravljata Mladinska knjiga in Cankarjeva založba. Avtor iz Trsta se je uveljavil kot pričevalec fašističnega nasilja nad Slovenci v Italiji. Vseskozi zagovarja nacionalno samozavest.

Pogovor z njim bo vodil urednik Zdravko Duša, sodeloval pa bo tudi Peter Kovačič Peršin, eden najožjih Pahorjevih sodelavcev pri reviji Zaliv, so sporočili iz založb organizatork dogodka.

Pahor vse svoje življenje opozarja na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam, ter na nujnost samozavestne, pokončne drže v najširšem pomenu besede, ki lahko temelji le na dobrem poznavanju zgodovine in lastne identitete.

Pisatelj, tudi zaprisežen borec za pravice ogroženih jezikov in pripadnikov ogroženih kultur, je vselej poudarjal, da je nacionalna zavest nujna za preživetje Slovencev v Italiji ter človeka in človeštva v svetu.

Njegovo najbolj znano delo je še vedno Nekropola iz leta 1967, v kateri opisuje taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi. Sam je večkrat poudaril, da so ga v tujini prepoznali prej kot doma. Roman je bil preveden v francoščino, nato pa še v številne druge jezike. Tudi sicer so njegova dela priznana prek meja in velja za enega najbolje prodajanih slovenskih avtorjev v tujini.

Za svoja literarna dela je prejel vrsto nagrad in časti, med njimi Prešernovo nagrado (1992), srebrni častni znak RS (2000) in francoski red legije časti (2007). Ob 102. rojstnem dnevu je prejel častni naziv kulturni ambasador RS.

V zadnjih letih s svojimi razmišljanji nagovarja mladino in jih poziva k aktivnemu udejstvovanju, ki naj bo osnovano na znanju, poglabljanju in študiju zgodovine, prava in diplomacije, zato da bo svet lahko doživel resnično spremembo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija