TRIKI, S KATERIMI PRIHRANITE ČAS IN DENAR: Tako se boste izognili visokim računom za elektriko

Trendi

Večina morda ne zna pametno porabljati elektrike v gospodinjstvu, resnica pa je, da s pomočjo teh trikov ne le prihranite denar in čas, ampak tudi pokažete, da ste ekološko osveščeni.

Pri nakupu gospodinjskih aparatov upoštevajte različne energijske nalepke. Energijska nalepka je oblika označevanja energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov, ki kaže, v kateri energijski razred od A do G se naprava uvršča glede na porabo energije. Zelena oznaka A  pomeni največjo energijsko učinkovitost, rdeča oznaka G pa najmanjšo.

Če se le da, pomivalni/pralni/sušilni stroj uporabljajte ponoči in čim večkrat izberite krajše programe. Če imate dvotarifni števec električne energije, so nočne ure kot nalašč za varčevanje z električno energijo, saj je le-ta v tem času cenejša. Nočni cikel elektrike vam omogoča poceni pomivanje posode in pranje ter sušenje perila. Čez dan perite in sušite perilo na nižji temperaturi. Ne zaženite napol naloženega stroja. Če ne zberete dovolj perila v svetli/temni barvi, so dobra rešitev robčki, ki "lovijo" barvo. Tako lahko zaženete stroj enkrat namesto dvakrat.

Ogrevanje seveda igra veliko vlogo pri količini porabljene energije v vašem domu. Izberite radiatorje, pri katerih se lahko prilagaja temperaturo in postopno ogrevajte dom. Če stanovanje dogrevate z električnim radiatorjem, izberite čim bolj varčnega s termostatom in razpihovalnikom toplote v prostor.

Dobra ideja so lahko tudi pretočni bojlerji, ki ogrevajo neposreden pritok vode in so primerni predvsem za ogrevanje manjših količin vode. Tovrstni bojlerji varčujejo s porabo električne energije, za razliko od akumulacijskih bojlerjev, ki segrevajo večje zaloge vode za kasnejšo porabo. Slednji za vzdrževanje optimalne temperature vode ves čas porabljajo električno energijo.

Pri kuhanju se ni možno izogniti uporabi električne energije, niti prihraniti veliko evrov, vsekakor pa obstajajo načini za zmanjšanje porabe električne energije. Pri pečicah, ki so že dlje časa v uporabi, preverite, kako dobro tesnijo vrata. Med samo peko pa vrata pečice odpirajte čim manj. Če je le mogoče, pecite več jedi hkrati. Če je v pečici ventilator, ga uporabljajte čim pogosteje. Električno pečico izklopite približno deset minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, ki bo jed spekel do konca. Jedi pa raje pogrevajte na kuhalnih ploščah kot v klasičnih pečicah, še raje pa v mikrovalovnih pečicah.

Poleg tega pazite, da hladilnik/zamrzovalnik odpirate čim manj pogosto. Če odprete vrata in spustite topel zrak v hladilnik/zamrzovalnik, bo morala naprava porabiti več energije, da se ponovno ohladi. Zamrzovalnika in hladilnika ne postavljajte v neposredno bližino naprave, ki oddaja toploto, in tudi ne tja, kjer lahko nanj sije sonce.

Hladilnih rešetk na zadnji strani ne smete pokriti, saj s tem zmanjšate učinkovitost odvajanja toplote iz hladilnika oziroma zamrzovalnika. Rešetke redno čistite, da se na njih ne nabere preveč prahu, ki prav tako zmanjšuje učinkovitost odvajanja toplote. Pomembno je tudi, da so te naprave čim bolj napolnjene, saj so prazni hladilniki in zamrzovalne skrinje največji porabniki energije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  08 .01. 2022 ob  13: 50
Elektrarna je postavljena in kabli so tudi ze speljani do mesta.
Morda bos placal 5 e vec ce bos pral podnevi ma itak bi jih porabu na kavomatu