TRI ZDRAVILA ZA DIABETES NAJ BI POVZROČALA SAMOMORILNE MISLI: Prihajajo poročila o samopoškodbah pri uporabnikih

Svet

Evropska agencija za zdravila (Ema) preverja tri razširjena zdravila za hujšanje, potem ko so se pojavila poročila o domnevnih samomorilnih mislih in samopoškodbah pri uporabnikih. Gre za semaglutida Ozempic in Wegovy ter liraglutid Saxenda, ki se sicer prvenstveno uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni.

Kljub temu so ti t. i. agonisti receptorjev GLP-1 postali priljubljeni kot zdravila za hujšanje, pri čemer zdravniki opozarjajo na morebitne stranske učinke in pomanjkljivosti. Njihov pregled je sprožila islandska agencija za zdravila, ki je prejela poročila o samomorilnih mislih in samopoškodbah pri uporabnikih, je sporočila Ema.

Ob tem je navedla, da so doslej pridobili 150 poročil o možnih primerih, a opozorila, da še ni jasno, ali so ti primeri povezani z zdravili samimi ali z osnovnimi boleznimi njihovih uporabnikov.

Saxenda in Wegovy sta v EU odobreni kot zdravili za uravnavanje telesne teže, medtem ko se Ozempic uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, brez dovoljenja pa tudi za izgubo telesne teže, je še pojasnila Ema.

Zdravstveni strokovnjaki so nedavno izrazili zaskrbljenost, potem ko je Ozempic postal fenomen na družbenih omrežjih kot "čudežno zdravilo" za hitro hujšanje. Danska družba Novo Nordisk, ki proizvaja Wegovy in Ozempic, je maja poročala o 39-odstotnem povečanju dobička v prvem četrtletju, ki naj bi ga spodbudila prodaja zdravil za hujšanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .07. 2023 ob  19: 24
Ozempic naj bo samo za diabetike ,ker deluje , ne pa da ga splošni zdravniki predpisujejo vse povprek vsem in vsakemu. Mimogrede v ZDA je mesečna doza Ozempica 3000 USD.