"Svet vlade za Slovence v zamejstvu ne odraža realnega stanja"

Slovenija

Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič je premierko Alenko Bratušek in ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Tino Komel pred prihajajočo sejo sveta vlade za Slovence v zamejstvu opozoril na vprašanje zastopanosti Slovencev iz Italije v tem svetu. Meni, da sestava sveta ne odraža realnega stanja.

Kot spominja Pavšič v pismu Bratuškovi in Komelovi, Slovence v Italiji v svetu sedaj zastopajo deželni tajnik stranke Slovenska skupnost (SSk) Damijan Terpin, predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Drago Štoka, podžupan Občine Dreka, sicer predstavnik stranke SSk, Michele Coren ter on sam. A to "ne odraža realnega stanja znotraj naše narodne skupnosti", je poudaril.

"Mnenja sem, da bi bilo primerno poiskati rešitev, ki bo odraz celovitega manjšinskega zastopstva ali pa zaupati to skrb predstavništvu obeh krovnih organizacij," so Pavšičevo pisanje povzeli v SKGZ v sporočilu za javnost.

Pavšič predlaga dve možni rešitvi

Svet vlade za Slovence v zamejstvu je posebno posvetovalno telo vlade za področje razvoja odnosov in sodelovanja Slovenije s Slovenci v zamejstvu. Ima predsednika, podpredsednika in 19 članov, od tega jih 14 zastopa Slovence v zamejstvu, štirje Slovence v Italiji. Ustanovljen je bil z zakonom leta 2006.

Po prvi naj bi v svetu sedeli predstavniki obeh krovnih organizacij, SSO in SKGZ. Krovni organizaciji pa bi obenem poskrbeli, da bo sestava odraz vseh treh pokrajin - Tržaške, Goriške in Videmske -, kjer so Slovenci zgodovinsko prisotni.

Druga rešitev bi po njegovem bila, da bi zastopstvo slovenske manjšine v Italiji sestavljalo pet komponent: SSO, SKGZ, SSk, slovenska komponenta italijanske Demokratske stranke ter zastopnik Združene levice.

Kot so spomnili v SKGZ, predstavniki krovnih organizacij zastopajo slovensko narodno skupnost v manjšinskem omizju pri italijanski vladi, svoje predstavnike imajo v paritetnem odboru ter v posvetovalni komisiji dežele Furlanije-Julijske krajine za slovensko manjšino.