STRAH V BONINIH PO NAPADU KANGALOV: Veterinar odredil oddajo mladičev, odločitev ni pravnomočna

Koper

Potem ko so mladiči pasme anatolski ovčar v Boninih 25. decembra napadli eno od krajank, je konec leta 58 podpisanih sosedov na različne naslove poslalo pismo, v katerem razlagajo, da se ne počutijo več varne. Opozarjajo tudi, da na mestu, kjer je prišlo do napada, vodi javna cesta, po kateri otroci hodijo v šolo. Veterinar je sicer po nesrečnem dogodku lastniku psov odredil oddajo mladičev, a odločitev še ni pravnomočna.

Vida Klenovšek, ki so jo kangali napadli decembra, pravi, da se ji zunanje rane hitro celijo, medtem ko bodo notranje ostale še kar nekaj časa. 

Tokratno pismo so krajani Boninov naslovili na več ministrstev, policijo, krajevno skupnost, župana Mestne občine Koper. Na to, da se v kraju zaradi prostega sprehajanja anatolskih ovčarjev (kangalov) ne počutijo varne, so opozorili že avgusta lani, nato pa še z anonimko. "Nihče ni ukrepal," pravi Vida Klenovšek, soseda psov, ki so jo na božični dan napadli.

"Sprašujemo se, in vse pristojne državne organe, ali bo res moralo priti do še hujšega tragičnega, smrtnega dogodka, da se bo ukrepalo in končno prišlo tudi do sprememb v Zakonu o zaščiti živali," pa so krajani zapisali v zadnjem pismu.

Kangali oziroma anatolski ovčarji so težki med 50 in 66 kilogrami, samice pa od 41 do 54 kilogramov.

Kot so nam pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je uradni veterinar (UVHVVR) v letu 2019 res obravnaval prijavo občanov, da se samec pasme anatolski ovčar nenadzorovano giblje po okolici. Ugotovil je, da gre za očeta mladičev, ki pa je decembra 2019 poginil. Postopki še niso končani, pravijo na UVHVVR.

27. decembra lani pa je uradni veterinar skupaj s policijo izvedel nadzor, v katerem je bilo ugotovljeno, da se na posestvu nahaja sedem psov, in sicer štirje mladiči pasme turški anatolski ovčar stari sedem mesecev in pol, mati mladičev in še dve veliki psici. "Psi so bili nameščeni v ogradi z 1,8 metrov visoko žično ograjo in z dostopom v hišo. Vsi psi razen ene psice so bili skupaj v ogradi," so stanje opisali na UVHVVR.

Takrat je postopek zaradi napada psov obravnavala policija, uradni veterinar pa postopke glede nevarnega psa. Lastniku živali je odredil oddajo mladičev in do oddaje njihovo ločeno namestitev, sterilizacijo psice in popravilo ograje okoli parcele. Imetnik živali se je v času pregleda strinjal z odrejenimi ukrepi, vendar odločitev še ni pravnomočna.

Relativni rok za uvedbo prekrškovnega postopka pa je dve leti od dneva, ko je bil prekršek storjen, zato podatka o višini globe na UVHVVR ne morejo podati.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  23 .01. 2020 ob  12: 46
12
Za enega malega osnovnošolčka je to stres vsak dan 2X mimo takšnih psov. Lastnik psov živi na luni?