STARŠI SE BORIJO ZA PREPOVED: Zdravilo proti aknam povezujejo s številnimi samomori (FOTO)

Svet

Agencija za regulacijo zdravil in medicinskih izdelkov (angl. Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, kratica MHRA) je Komisijo za zdravila za uporabo v humani medicini (angl. Commission on Human Medicines, kratica CHM) pooblastila za triletni pregled varnosti uporabe zdravila Roaccutane, najmočnejšega zdravila proti aknam, ki vsebuje izotretinoin. CHM je preučila poročila pacientov in njihovih družin, ki so imeli izkušnje z zdravilom, in sklenila, da je ustrezno le za paciente, stare od 12 do 18 let, in sicer v primerih, ko nobeno predhodno zdravljenje ni bilo uspešno. Po uporabi tega zdravila je namreč več ljudi storilo samomor. Posledično so žalujoči starši zahtevali prepoved jemanja zdravila za osebe, mlajše od 21 let.

Annabel Wright

Petnajstletna Annabel Wright je maja 2019 storila samomor. Do tragičnega dogodka je prišlo šest mesecev po tem, ko ji je bil predpisan Roaccutane. Čeprav preiskava njene smrti ni našla neposredne povezave med samomorom in omenjenim zdravilom, so Annabelini starši prepričani, da jo je zdravilo pripeljalo do samomora. Robert Reeve, oče Luka Reeva, ki je storil samomor leta 2017, je dejal, da njegov sin po štirimesečnem jemanju zdravila ni bil "nikoli več isti", poroča The Sun.

Luke Reeve

Roaccutane se uporablja za zdravljenje hudih oblik aken, še posebej, če obstaja tveganje za trajne brazgotine. CHM je sklenila, da "pomanjkljivosti v razpoložljivih dokazih pomenijo, da ni mogoče trditi, da je isotretinoin nedvomno povzročil veliko kratkoročnih ali dolgoročnih psihiatričnih in spolnih stranskih učinkov". Toda MHRA bo uveljavila "strožji nadzor" za predpisovanje isotretinoina. Zdravilo bo odobreno le v primerih dovolj hudih aken, ki po zdravniškem mnenju upravičujejo njegovo uporabo, obenem pa so bile druge standardne metode zdravljenja izčrpane.

zdravilo Roaccutane

CHM je presodila, da je potrebnih več raziskav o psihiatričnih in spolnih stranskih učinkih isotretinoina. Dr. Alison Cave, glavna varnostna uradnica MHRA je dejala: "Nobeno zdravilo ni popolnoma brez tveganj in sklep neodvisne CHM je, da so koristi isotretinoina za hude akne večje od tveganj." Vendar je dodala: "Treba je sprejeti ukrepe, da se pacienti bolje seznanijo z možnimi posledicami jemanja zdravila, da so skozi celotno zdravljenje skrbno spremljani in da za paciente, mlajše od 18 let, obstaja dodatni nadzor pri predpisovanju isotretinoina."


Kam po pomoč v stiski?

Posameznik, ki čuti hudo duševno stisko ali ima samomorilne misli, lahko strokovno pomoč poišče v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrne na svojega osebnega zdravnika ali pa na eno od spodnjih služb oziroma skupin.

112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč),
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 h/dan),
116 111 – TOM - telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro),
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj),
031 233 211 – Ženska svetovalnica - krizni center (24 h/dan),
Živ? Živ! – zivziv.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija