SPITE KOT VOLK, DELFIN, MEDVED ALI LEV? Od tega je odvisno tudi ohranjanje vitkosti ali kopičenje odvečnih kilogramov

Trendi

Nekateri ljudje so jutranji tipi, medtem ko so drugi nočni. To je naš časovni tip, kronotip, ki temelji na genetiki in je popolnoma individualen. Nekateri grejo radi spat, na primer, ob pol desetih zvečer in zgodaj vstajajo, drugi pa hodijo spat ob treh zjutraj in pozneje vstajajo. Olivia Arezzolo iz Sydneyja, znana strokovnjakinja za kronotipe spanja, pravi, da nam poznavanje in razumevanje našega kronotipa lahko pomaga povečati produktivnost, izboljšati življenje in ohraniti vitkost. Preberite in ugotovite, ali ste glede na vaš kronotip spanja podobni levu, medvedu, delfinu ali volku in kako lahko to najbolje izkoristite sebi v prid.

Volk

"Volkovi običajno najbolje funkcionirajo ponoči in zlahka ostanejo budni do 1. ure zjutraj," pravi Olivia. Obenem opozarja, da morajo biti previdni, da ponoči (preveč) ne jedo ali pijejo, saj bo to povzročilo slab spanec in nepotrebno pridobivanje kilogramov.

Ljudje, ki radi jedo težko hrano pozno zvečer, kar je značilno za volkove, se v povprečju zbudijo 11-krat pogosteje kot tisti, ki jedo bolj lahko hrano in ne ponočujejo. Če ste podobni volku, poskusite telesu dati čas za počitek in prebavo na način, da si določite urnik hranjenja.

Delfin

Delfini pri spanju nimajo nobene rutine. To bi lahko pomenilo, da eno noč spite dve uri, drugo pa deset ur, kar pomeni tudi, da to vpliva na vaše vsakodnevno delo. "Občasno imajo kratke izbruhe visoke energije, ki jim sledi nenaden padec," je pojanila Olivia. Iz tega razloga morajo delfini paziti na vnos sladkorja, ker se mu čez dan, ko se počutijo utrujene, težko uprejo.

Medved

Medved je najbolj priljubljen kronotip spanja in predstavlja približno 55 odstotkov prebivalstva, cikel spanja in budnosti pa sledi običajnemu sončnemu ciklu. Po mnenju strokovnjakov se bo tipični medved verjetno zbudil okoli 7. ure zjutraj. Morda se bo počutil utrujenega in zato bo verjetno posegel po kavi. Medvedi so skromni in marljivi. So 'čebele delavke' v naši družbi in nanje lahko računamo, da bodo opravili svoje delo. "Prav tako uživajo v timskem delu in so dobri organizatorji" je pojasnila Olivia.

Aktivnejši bodo okoli 10. ure, ko bo njihova energija dosegla vrh, vendar se bodo okoli 15. ure pogosto soočili s padcem energije. Pogosto medvedi posežejo po energijski pijači, kavi in sladkem. Slednje bi lahko povzročilo povečanje telesne teže. Če mislite, da ste medved, bi bilo koristno, če bi imeli pri roki kakšen zdrav prigrizek oziroma malico, da bi se lažje uprli sladkarijam.

Lev

"Lev se zlahka zbudi ob 5. ali 6. uri zjutraj, a je do 22. ure popolnoma izčrpan," je rekla Olivia. Ta kronotip spanja je najbolj produktiven in levi so zjutraj polni energije. Iz tega razloga je malo verjetno, da se bodo zredili zaradi pomanjkanja spanja in ponočevanja.

Levi so običajno pozitivni, optimistični in se pogosto zelo zavedajo svojega zdravja. So organizirani in rojeni voditelji, ki imajo radi rutino in so običajno zelo inteligentni. Da bi izboljšali svoje življenje kot lev, Olivia predlaga, da večino kalorij pojeste zjutraj. "Stari rek pravi: zajtrkujte kot kralj, kosite kot princ in večerjajte kot revež" je pojasnila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija