Slabo vreme še naprej povzroča težave v Italiji

Kronika

Potem ko je neurje v noči na torek prizadelo Sardinijo, kjer je umrlo 16 ljudi, enega človeka pa še pogrešajo, se z vremenskimi težavami zdaj soočajo tudi v drugih delih Italije. Posebej prizadete so regije Lacij, Apulija in Kalabrija, medtem ko so v Benetkah zabeležili peti najvišji vodostaj letos, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V torek zvečer je bila gladina vode na Markovem trgu v Benetkah visoka 45 centimetrov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na jugu države poplave in podrta drevesih

Z juga države poročajo o poplavah in podrtih drevesih, samo v mestu Catanzaro v Kalabriji naj bi bilo po prvih ocenah škode za deset milijonov evrov.

Na Sardiniji se medtem okoli 2700 ljudi še vedno ne more vrniti na domove, uničeni so številne ceste in mostovi.

Nacionalna tragedija

Otok je v torek zvečer obiskal italijanski premier Enrico Letta, ki je v najbolj prizadetem mestu Olbia dejal, da se je zgodila nacionalna tragedija.

Sicer pa je na Sardiniji slišati vse več kritik zaradi ravnanja pristojnih služb. Vremenoslovci so namreč že v nedeljo napovedali neurje, a prebivalcev nihče ni opozoril na nevarnost poplav.

Poplave v mestu so udarile kot bomba

Kot je dejal župan Olbie Gianni Giovannelli, so poplave v mestu udarile kot bomba, pod vodo se je znašlo na stotine bivališč. Podobno hudo je bilo tudi v mestu Nuoro v osrednjem delu otoka.