Reka Krka: ponoči in v nedeljo lahko poplavi

Kronika

Reka Krka je po podatkih agencije za okolje presegla opozorilni pretok in bo še naraščala. Tako obstaja velika verjetnost, da se bo ponoči in v nedeljo razlivala v večjem obsegu, opozarjajo na agenciji. Tudi sicer zaradi obilnih padavin za vzhodni, jugovzhodni in jugozahodni del države velja opozorilo, ki prebivalce poziva k pripravljenosti.

Reka Krka se v manjšem obsegu že začenja razlivati po travnikih, čez dan in ponoči bo še naraščala. Po njegovih besedah najvišji pretok reke pričakujejo v nedeljo zjutraj, ko lahko v spodnjem delu doseže okoli 350 kubičnih metrov na sekundo. "To je pa že tista meja, pri kateri so lahko ogroženi nekateri objekti," pojasnjuje Janez Polajnar.

Že pred tem bo reka po njegovih besedah najverjetneje zalila tudi nekaj cest, zaradi česar bo lahko oviran promet, prav tako pa se lahko reka tudi po travnikih razlije širše kot običajno. Velika vodnatost Krke se bo zadržala še v ponedeljek, verjetno tudi v torek, je še napovedal Polajnar.

Na Primorskem piha tudi burja, po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je bila najvišja izmerjena hitrost vetra v zadnji uri 97 kilometrov na uro.

Zaradi burje je na primorski hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in Ajdovščino, na regionalni cesti Podnanos-Ajdovščina ter drugih okoliških cestah prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Zaradi snega pa so zaprte cesta čez prelaz Vršič, cesta Mojstrana-Vrata med Peričnikom in Vrati in cesta Predmeja-Lokve. V zimskem času je na avstrijski strani zaprta tudi cesta čez prelaz Pavličevo sedlo.