SDS prehitela SD, tudi DeSUS pred PS

SDS je po dolgih mesecih spet pred SD. Volilo bi jo 16,6 odstotka vprašanih (septembra 15,5 odstotka), SD pa 13,2 odstotka vprašanih (septembra 18,5 odstotka), kaže današnja anketa Dela. Zadovoljstvo javnosti z delom vlade in državnega zbora še naprej pada, manjša je tudi priljubljenost predsednikov koalicijskih strank.

SDS po novem na vrhu

Na lestvici priljubljenosti strank je tokratni rezultat za SDS najboljši, za SD pa najslabši v zadnjem letu dni. Sprememba se je zgodila tudi PS, ki je dolgo časa zadrževala tretje mesto, ta mesec pa je četrta s 6,2 odstotka glasov (septembra 5,8 odstotka). Večji delež je dobil DeSUS, 6,4 odstotka (septembra 3,1 odstotka), in je prav tako zabeležil najboljši rezultat v zadnjem letu dni.

Na petem mestu je SLS, ki bi jo volilo 3,8 odstotka vprašanih (septembra štiri odstotke); sledita NSi, ki bi jo volilo 2,6 odstotka (enako kot septembra); in DL, ki bi jo volilo 1,6 odstotka vprašanih (septembra 1,1 odstotka). 14,7 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke, 11,9 odstotka pa še ne ve, koga bi volili. 20,1 odstotka vprašanih se volitev ne bi udeležilo.

Najslabša ocena vlade doslej

Čedalje nižja je tudi ocena za delo vlade, ki je še avgusta dobila povprečno oceno 2,71, oktobra pa 2,37, kar je najslabša ocena za vlado Alenke Bratušek doslej. Pri tem delo vlade kot negativno ocenjuje 44,2 odstotka vprašanih, zelo negativno pa 20 odstotkov. 12 odstotkov jih delo vlade ocenjuje kot srednje, 20,6 odstotka kot pozitivno, 1,1 odstotka pa kot zelo pozitivno. Slabša se tudi ocena DZ, ki je oktobra dobil oceno 2,31 (avgusta 2,56).

Na barometru priljubljenosti je še vedno na prvem mestu predsednik republike Borut Pahor. Na drugem mestu je znova kmetijski minister Dejan Židan, na tretjem pa evropski komisar Janez Potočnik, ki mu sledijo evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik SLS Franc Bogovič in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Premierka Alenka Bratušek je na 14. mestu, predsednik SD Igor Lukšič pa tik pred izpadom z lestvice.

Šušteršiča ni več na listi najbolj priljubljenih

Lestvico zapuščata najslabše ocenjena Ljudmila Novak in Matej Tonin, poleg njiju pa z nje izpade tudi Janez Šušteršič, ker ni več aktiven v politiki. Namesto njih se bodo anketiranci prihodnjič izrekali o trojici, ki so jo tokrat največkrat predlagali: Janez Janša, Zoran Janković in Milan Zver.

Telefonsko anketo je za Delo opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Anketiranje je potekalo med 30. septembrom in 3. oktobrom na vzorcu 711 odraslih državljanov.

he, he |  07 .10. 2013 ob  11: 43
prvi smo, prvi!
SDS |  07 .10. 2013 ob  11: 25
upam, da bodo končno mediji tudi nehali z gonjo proti desnim strankam in jim dali možnost, da povejo svoja stališča, ki jih boste mediji posredovali korektno in ne samo izluščili negativne stvari iz njih...če bi bilo temu tako, verjamem, da bi sds imela še večjo podporo, ker kot stranka ima strategijo, ki bi sloveniji oz. davkoplačevalcem prihranila lahko milijardo in več...