SDH PRIČAKUJE POJASNILA NADZORNIKOV GLEDE NENADNE ZAMENJAVE UPRAVE: Berločnik pa jih poziva, naj v celoti razkrijejo te dokumente

Slovenija

Slovenski državni holding (SDH) danes pričakuje pojasnila nadzornikov družbe Petrol glede nedavne sporazumne zamenjave uprave. Pojasnila pričakuje, ker je bil razhod z upravo "nenaden", hkrati je Petrol za državo pomembna družba, SDH pa je za pojasnila zaprosila tudi vlada.

Tomaž Berločnik

Potem ko je minuli četrtek nadzorni svet Petrola pod vodstvom Nade Drobne Popović s predsednikom uprave Tomažem Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom dosegel dogovor o sporazumnem odstopu in so med razlogi navedli le razhajanja glede izvajanja strategije družbe, vsebino dogovora pa označili za zaupno, je v petek vlada na dopisni seji sklenila SDH pozvati, naj ji do 4. novembra posreduje informacijo glede zamenjave uprave Petrola.

SDH pa je nato v ponedeljek nadzorni svet Petrol zaprosil za pojasnilo o razlogih za predčasno prenehanje mandatov, "saj je bil sporazumen razhod z upravo družbe nenaden". "Družba Petrol je gospodarska družba, ki je posebnega pomena z vidika narodnogospodarskih in javnofinančnih učinkov, prav tako pa je za predmetna pojasnila SDH zaprosila vlada," je SDH utemeljil prošnjo nadzornikom Petrola.

SDH je obenem nadzorni svet Petrola zaprosil, da prošnjo za pojasnilo o okoliščinah sporazumnega predčasnega prenehanja mandatov posreduje tudi Berločniku, Vodniku in Stebrnaku. SDH pojasnila - ob upoštevanju zakonskih določb glede enakopravne obravnave delničarjev - pričakuje danes. Berločnik je v torek za Radio Slovenija dejal, da je prek svojega odvetnika nadzorni svet Petrola pozval, naj v celoti razkrije sporazum za odhod uprave - vključno z razlogi in odpravnino, ki jo bodo dobili.

V ponedeljek je v medije prišlo pravno mnenje glede obstoja razlogov za odpoklic uprave Petrola, ki ga je pri odvetniški družbi Čeferin naročil nadzorni svet. Iz gradiva, ki ga je objavil časnik Finance, je med drugim razvidno, da se uprava in nadzorni svet na več sejah v oktobru nista uspela uskladiti glede načrtov za zadolžitev družbe, investicij in prevzemov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  30 .10. 2019 ob  18: 13
Tako, kot je podpisoval odpovedi delavcem, jo je dobil tudi sam.