RUSKI VELEPOSLANIK O ODLOČITVI NEMČIJE, DA KIJEVU DOBAVI TANKE LEOPARD: "Izjemno nevarno, konflikt postavlja na novo raven"

Svet

Ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev se je danes kritično odzval na odločitev nemške vlade, da Kijevu dobavi bojne tanke leopard in da tudi drugim državam da dovoljenje, da storijo enako. Po njegovih besedah je ta odločitev izjemno nevarna in konflikt v Ukrajini prestavlja na novo raven konfrontacije.

Fotografija je simbolična.

"Ta izjemno nevarna odločitev prestavlja konflikt na novo raven konfrontacije in je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Nemčije, da bi se vanj vpletla," je veleposlanik zapisal v izjavi.

Po njegovih besedah Nemčija in njene zahodne partnerice niso zainteresirane za diplomatsko rešitev spora, temveč - nasprotno - stavijo na njegovo zaostrovanje. "Odločitev Berlina pomeni, da se Nemčija dokončno odpoveduje zgodovinski odgovornosti do našega naroda zaradi grozljivih zločinov nacizma v drugi svetovni vojni," je dejal Nečajev.

Nemčija je danes dala zeleno luč za dobavo tankov leopard Ukrajini. Kot so sporočili iz Berlina, bo Nemčija Ukrajini dobavila 14 tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske. Obenem je nemška vlada dala tudi dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo leoparde, za katere je ta dolgo prosil.

Model tanka 2A6 je novejša in bolj izpolnjena verzija modela 2A4, katerih dobavo Ukrajini sta že napovedali Poljska in Finska. Leopardi zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najuglednejših tankov na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini. Poleg Nemčije jih uporabljajo tudi številne druge evropske države, ki naj bi jih imele skupaj več kot 2000.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija