RAZSTAVA, KI BO POVEZALA TRST IN KOPER: Otvoritev bo že konec tega tedna

Koper

Literarne revije so imele temeljno vlogo v evropski zgodovini dvajsetega stoletja. Razstava, ki je potekala v Trstu, se v mesecu marcu premika v Koper in na ta način povezuje obe mesti. Pojasnjuje, kako in zakaj tak velik vpliv evropskih literarnih revij.

Raziskava in na njej temelječa razstava, ki sta povezovali osem partnerjev iz šestih evropskih držav, se osredotočata na vlogo opozicije in odpora, ki so jih izvedle nekatere vzhodnoevropske literarne revije, in na pomen, ki so ga imele v procesih demokratizacije vpletenih narodov. Potujoča razstava, ki je potovala med partnerskimi organizacijami, se bo na koncu ustavila še v Kopru.

Slovesna otvoritev razstave bo v petek, 1. marca, ob 11. uri v Centru humanističnih znanosti Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper (Kreljeva 6, Koper). Razstava bo odprta do 22. marca.

Potujoča razstava v okviru mednarodnega projekta LITMAG (East European Literary Magazines 1945-2004: Testing the...

Objavil/a Inštitut za jezikoslovne študije ZRS Koper dne Petek, 23. februar 2024

Razstavo bosta z nagovorom otvorila prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper in Mitja Čander, direktor založbe Beletrina. 

Obiskovalce bosta med razstavljenimi gradivi vodili dr. Vesna Mikolič, koordinatorka projekta LITMAG na Inštitutu za jezikoslovne študije ZRS Koper in dr. Sergia Adamo, koordinatorka projekta LITMAG na Oddelku za Humanistične študije Univerze v Trstu. Sledil bo aperitiv.

ZRS Koper

Vodilni projektni partner je Založba Beletrina, ostali partnerji pa so Muzej novejše zgodovine Slovenije (Slovenija), Univerza v Salzburgu (Avstrija), Univerza Bielsko-Biala (Poljska), Univerza v Pécsu (Madžarska), Direkcije spominskih muzejev v Vilni – Venclovasova hiša-muzej (Litva), Univerza v Trstu (IT) in Znanstveno-raziskovalno središče Koper (Slovenija).

Potujoča razstava je nastala v okviru mednarodnega projekta LITMAG (East European Literary Magazines 1945-2004: Testing the Boundaries and paving the way to democratization, Project No.: 101051192 – LITMAG), katerega cilj je odpraviti pomanjkljivosti na področju evropskih literarnih revij, njihova analiza in ozaveščanje javnosti o vlogi, ki so jo nosile. Za ta prostor so še posebej pomembne na razstavi izpostavljene revije La Battana, Most in Zaliv (tržaški pisatelj in akademik Boris Pahor), ki so pomenile zatočišče mnogim intelektualcem in oporečnikom tistega časa.