POVEZAVA KOPRA IN TRSTA: Danes se začne potujoča razstava

Koper

Literarne revije so imele temeljno vlogo v evropski zgodovini dvajsetega stoletja. Razstava, ki jo bodo v Trstu odprli danes, 29. januarja, pojasnjuje, kako in zakaj so imele evropske literarne revije tako velik vpliv. Iz Trsta se bo razstava v marcu premaknila v Koper in na ta način povezala obe mesti.

Raziskava in na njej temelječa razstava, ki sta povezali osem partnerjev iz šestih evropskih držav, se osredotočata na vlogo opozicije in odpora, ki so jih izvedle nekatere vzhodnoevropske literarne revije, in na pomen, ki so ga imele v procesih demokratizacije vpletenih narodov. Potujoča razstava, ki potuje med partnerskimi organizacijami, se bo tokrat ustavila v Trstu.

Slovesna otvoritev razstave bo danes, 29. januarja, s pričetkom od 16. ure dalje v knjižnici Biblioteca statale Stelio Crise (Largo Papa Giovanni XXIII, 6, Trst; razstavni prostori v 2. nadstropju). Razstava bo odprta do 15. februarja. Poteka v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Italije.

Razstavo bo predstavila direktorica knjižnice dr. Francesca Richetti, podrobneje pa bosta razstavo predstavila Sergia Adamo in Iwan Paolini, ki bosta obiskovalce vodila med razstavljenimi gradivi. Sledil bo aperitiv.

Programski in organizacijski odbor razstave sestavljajo Sergia Adamo, Francesca Richetti, Iwan Paolini in Vesna Mikolič.

Potujoča razstava poteka v okviru mednarodnega projekta LITMAG (East European Literary Magazines 1945–2004: Testing the Boundaries and paving the way to democratization, št.: 101051192 – LITMAG), katerega cilj je odpraviti pomanjkljivost dokumentacije na področju evropskih literarnih revij, njihova analiza in ozaveščanje javnosti o vlogi, ki so jo nosile.

Vodilni partner je Založba Beletrina, ostali partnerji pa Muzej novejše zgodovine Slovenije (Slovenija), Univerza v Salzburgu (Avstrija), Univerza Bielsko-Biala (Poljska), Univerza v Pécsu (Madžarska), Direkcije spominskih muzejev v Vilni – Venclovasova hiša-muzej (Litva) in Znanstveno-raziskovalno središče Koper (Slovenija).

Iz Trsta se bo razstava v marcu premaknila v Koper. Razstava bo v Centru humanističnih znanosti ZRS Koper (Kreljeva ulica 6, Koper) odprta od 1. do 20. marca, slovesna otvoritev bo v petek, 1. marca, ob 11. uri.