RAZLOGI, DA SE MOŠKI KAR NAPREJ PRASKAJO "TAM SPODAJ": V nekaterih primerih ne gre za slabe manire

Trendi

Srbenje kože se je v evoluciji človeka in živali razvilo kot zaščitni mehanizem, da človek ali žival s praskanjem odstrani insekt in različne dražeče snovi s površine kože. Praskanje prinese vsaj prehodno olajšanje neprijetnega občutka srbenja. Običajno je srbenje najbolj intenzivno ponoči, najverjetneje zaradi večje pozornosti na sam srbež ob manjšem številu zunanjih dražljajev, kot podnevi. Marsikateri moški se praska po kočljivem mestu ne glede na situacijo, v kateri se nahaja. V določenih primerih to niso slabe manire, pač pa resna zdravstvena težava, ki pa jo praskanje lahko samo še poslabša.

Glivična okužba

Razlog za srbečino v mednožju je lahko glivična okužba dimelj (to prepoznate po tem, da je koža na penisu bolj svetleča, na koži mednožja pa se pojavlja belkasta snov in rdeči mozoljčki), ki jo s praskanjem zaradi srbečice mošnje samo še poslabšate. Morda za hip čutite olajšanje, a kmalu vas začne vse peči. Izogibajte se nošenju tesnih in vlažnih oblačil ter uporabljajte kremo za kožo.

Odrgnine

Pogosto se po mednožju moški praskajo zaradi odrgnin, ki nastanejo med stegni. To je posledica tega, da se nogi med hojo drgneta druga ob drugo. Uporabljajte vlažilno mleko, ki bo preprečilo rdečkaste izpuščaje, ki za posledico pustijo srbečico in pekoč občutek.

Kontaktni dermatitis

Če se pojavi rdeč srbeč in rahlo napihnjen mozolj, trpite za kontaktnim dermatitisom, ki nastane zaradi stika kože z dražečo snovjo iz okolja. V primeru drgnjenja lahko iz mozolja priteče rumenkasta ali prozorna snov. Lahko ga povzročijo neoprana nova oblačila, materiali, na katere ste alergični, ali menjava pralnega praška ali mehčalca.

Genitalni herpes

Srbenje je lahko tudi prvi simptom genitalnega herpesa. Ta preraste v pekoč občutek, ki se razvije v mehur, ki se lahko tu predre, kar vodi v hude bolečine. Vzrok zanj vam bo s pomočjo odvzema krvi uspel odkriti zdravnik. Če ste v času okužbe spolno aktivni, uporabljajte kondom, da si virusa s partnerko/partnerjem stalno ne izmenjujeta.

Vročinski izpuščaj

Intertrigo je nadležen izpuščaj, ki je prav tako lahko razlog za srbečico "tam spodaj". Gre za glivično kožno bolezen, ki se lahko razraste po veliki površini in ustvarja videz packe. Najpogosteje se pojavijo na mestih, ki so vlažna, kar je posledica potenja, zato se pojavljajo na trebušni preponi, med prsti, pod pazduho, v predelu genitalij ipd. V tem primeru pomagajo protiglivična in protibakterijska mazila, če ta ne delujejo, pa obiščite dermatologa, piše Men's Health.

Sramne uši

Če imate okoli mednožja majhne pike, imate sramne uši, ovalne pikice pa so jajčeca, ki jih odlagajo ti drobni sivobeli insekti. Pogosto so povezane s spolno prenosljivimi boleznimi, lahko pa se prenašajo tudi prek posteljnine, oblek in brisač. Prepoznali jih boste predvsem po intenzivnem srbenju.

Luskavica

Luskavico prepoznate po zelo suhi in rahlo beli koži, ki je videti kot luske. Pojavi se lahko domala kjerkoli na telesu. V tem primeru nosite ohlapna oblačila in uporabljajte naravno kozmetiko.

Mednožna srbečica

Mednožna srbečica je srbeč izpuščaj na predelu dimelj, na notranji strani stegen ali anusa. Nastane zaradi trenja, nošenja nepravilnih oblačil (npr. mokre spodnjice) ter toplega in vlažnega okolja. Najprej se pojavi rdečkasto rjav madež, ki lahko še raste, koža na tem delu pa je rahlo dvignjena in suha. Pojavijo se lahko mozoljčki ali akne (vnetje se lahko pojavi tudi na koži penisa). Potrebno je takojšnje zdravljenje. Izogibajte se ozkim spodnjicam in umetnim materialom, po umivanju mednožja pa tega dodobra osušite. V času okužbe ne uporabljajte skupnih brisač in rjuh. Vzrok zanjo je lahko bakterijskega ali glivičnega izvora. Bolečine si lahko lajšate z mazili, pudri, geli, čajem kamilic in pršili. Če se pojavijo bula ali otekline, je nujen (ponoven) obisk zdravnika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija