RADIOLOGU MILOŠEVIČU TRI LETA ZAPORA IN DENARNA KAZEN: Kriv pranja denarja in nedovoljenega sprejemanja daril

Slovenija

Okrožno sodišče v Ljubljani je radiologa Zorana Miloševiča spoznalo za krivega nedovoljenega sprejemanja daril in pranja denarja. Prisodilo mu je tri leta zaporne kazni in 50.000 evrov denarne kazni. Sodišče pa ni sledilo predlogu tožilstva in Miloševiču ni izreklo prepovedi opravljanja zdravniške dejavnosti. Obramba je že napovedala pritožbo.

Stransko denarno kazen mora Miloševič poravnati tri mesece po pravnomočnosti sodbe. Ob tem je sodišče Miloševiču danes izreklo še odvzem prejete nedovoljene nagrade v višini 101.300 evrov, poravnati mora tudi sodne stroške. Sodnica Marjeta Dvornik pa mu ni izrekla prepovedi opravljanja zdravniške dejavnosti, saj meni, da ni nevarnosti, da bi Miloševič izrabljal svoj poklic tudi v prihodnje. Sodba še ni pravnomočna.

Miloševičev odvetnik Milan Krstić je že napovedal pritožbo. "Sodba bo razveljavljena, ker ne temelji na dokazih, temveč na konstruktu," je še dodal.

Denar nakazan na račun na Hrvaškem in v Švici

Po mnenju sodišča je Miloševič kriv, da je za ohranitev posla dobave spiral za zapiranje možganskih anevrizem proizvajalca Boston Scientific/Target Therapeutics od predstavnikov družbe Emporio Medical v času od junija 2008 do avgusta 2012 zase prejemal nedovoljene denarne nagrade v skupni višini 101.300 evrov. Denar je bil nakazan na njegov bančni račun na Hrvaškem in na sinov bančni račun v Švici, nakazila pa so prihajala z bančnih računov z družbo Emporio Medical povezane avstrijske družbe Newport Medical Handels.

Spirale za zapiranje možganskih anevrizem omenjenega proizvajalca je kot zdravnik operater v intervencijski nevroradiologiji v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana uporabljal pri operativnih posegih, pri čemer je sam opravil največ tovrstnih posegov. Prav tako je kot član razpisnih komisij pri javnih naročilih, v okviru katerih je bila kot dobavitelj navedenega materiala izbrana družba Emporio Medical oblikoval strokovna merila, odgovarjal na strokovne ocene prispelih ponudb, med katerimi je vsakokrat kot strokovno primerno ocenil ponudbo družbe Emporio Medical, obenem pa je lahko podajal predloge za nabavo medicinskega materiala, ki ga pred tem v bolnišnici niso uporabljali, je v izreku sodbe med drugim zapisalo sodišče.

Današnji izrek sodbe, ki se ga Miloševič sicer ni udeležil, je sledil zaključnim besedam obrambe, ki so trajale več tednov. Obravnave so lahko zaradi slabega Miloševičevega zdravja namreč trajale le dve uri dnevno, zato je obramba predstavitev obsežnih zaključnih besed razdelila na več delov. Krstić je bil med drugim kritičen do poteka sojenja. Okrcal je sodišče, ki da je ugodilo vsem dokaznim predlogom tožilstva, četudi vsi niso bili potrebni, medtem pa je zavračalo dokazne predloge obrambe. Prepričan je, da Miloševič kot član strokovne komisije ni imel nobenega vpliva pri pridobivanju oz. ohranitvi posameznih poslov, kot mu to očita tožilstvo, saj da je le ocenjeval kakovost in ustreznost posameznih anonimnih ponudb.

Tožilec Iztok Krumpak pa je medtem vztrajal pri obtožbi, saj je prepričan, da je dokazni postopek "onkraj razumnega dvoma pokazal, da sta obtoženemu dokazani očitani kaznivi dejanji". Zato je za nedovoljeno sprejemanje daril predlagal štiri leta zapora, za pranje denarja osem mesecev zapora ter izrek enotne kazni štiri leta in šest mesecev zapora, stransko denarno kazen 50.000 evrov in vrnitev protipravne premoženjske koristi v višini 114.700 evrov. Predlagal je tudi, da sodišče zdravniku izreče še varnostni ukrep prepovedi opravljanja zdravniškega poklica za dve leti.

Emporio Medical naj bi dajal zdravnikom darila

Začetek dogajanja v aferi korupcije v zdravstvu sega v leto 2013, ko so decembra kriminalisti opravili preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi. V središču zgodbe se je znašlo podjetje Emporio Medical, za katero tožilstvo meni, da je dajalo darila zdravnikom, ti pa naj bi za protiuslugo še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju. Sprva je bila nekdanja lastnica in direktorica podjetja Urška Jurkovič skupaj z mamo in solastnico Ano Jurkovič kazensko ovadena zaradi dajanja podkupnine. Vendar se kasneje nista znašli v kazenskem postopku, saj sta po mnenju tožilstva zaslužni, da so odkrili kazniva dejanja nedovoljenega prejemanja in dajanja daril.

Na predobravnavnem naroku je tožilec vsem obtoženim ponudil, da bi v primeru priznanja krivde zanje zahteval nižjo kazen, česar pa ni storil nobeden od njih. Sodnica Dejana Fekonja je zaradi velikega števila obtoženih sojenje sicer razdelila v več skupin. V prvo je bil poleg obtoženih zdravnikov Vaneta Antoliča, Roka Vengusta, Sama Karla Fokterja in Roberta Janeza Cirmana ter nekdanjega komercialista v družbi Emporio Medical Darka Žafrana sprva uvrščen še upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, ki ga je zaradi zdravstvenih težav sodišče nato začasno izločilo iz postopka. Višje sodišče je februarja pritrdilo zapornim kaznim za tri zdravnike in Žafrana, ne bo pa jim treba plačati denarne kazni. Za Fokterja pa je višje sodišče izdalo zavrnilno sodbo, saj je očitano kaznivo dejanje zastaralo. Okrožno sodišče ga je sicer spoznalo za krivega.

V drugi skupini se je znašel Miloševič skupaj z njegovim sinom Mihaelom Štambergerjem Miloševičem, ki mu je tožilstvo očitalo pranje denarja. Sin naj bi namreč z računa v Švici dvigoval podkupnino dobavitelja in jo izročeval očetu. A je tožilec septembra lani zaradi pomanjkanja dokazov umaknil obtožnico zoper Štambergerja Miloševiča, zato mu je sodišče lahko izdalo le zavrnilno sodbo.

Tretji skupini obtoženih, ortopedu Gregorju Kavčiču, lekarnarki Nataši Faganeli in nekdanji prokuristki v Emporiu Medical Jani Šturm, so sodili skupaj, a se je sojenje proti koncu razdelilo v dva kazenska postopka, posebej za Kavčiča ter posebej za Faganelijevo in Šturmovo. Sojenje zoper njiju še poteka, Kavčiča pa je sodišče januarja obsodilo, med drugim na triletno zaporno kazen. Sodba še ni pravnomočna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija