Putin obisk v Italiji začel pri papežu in Berlusconiju

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes s srečanjem s papežem Frančiškom in z večerjo z bivšim premierom Silviom Berlusconijem, svojim osebnim prijateljem, začel dvodnevni obisk v Italiji in Vatikanu. Spremlja ga velika delegacija, v kateri sta med drugim zunanji in obrambni minister, Sergej Lavrov in Sergej Šojgu. V torek odhaja še v Trst.

V torek se bo Putin udeležil še italijansko-ruskega vrha v Trstu, ki ga bo gostil italijanski premier Enrico Letta.

Na srečanje s papežem, predvidenim za 17. uro, je Putin po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prispel s polurno zamudo. Kljub temu mu je sveti oče namenil 35-minutno zasebno avdienco. To je bilo za Putina že četrto srečanje s papežem - dvakrat ga je namreč sprejel Janez Pavel II. in enkrat Benedikt XVI.

Kot so sporočili iz Vatikana, so z ruskim predsednikom govorili o pomenu krščanstva, ohranjanju družinskih vrednot, človeškem dostojanstvu in politikah za spodbujanje rojstev, pa tudi o nujnosti, da se v državljanski vojni v Siriji dosežeta humanitarna prekinitev ognja in rešitev konflikta s pogajanji.

Sveti oče velja za močan glas proti oboroženemu mednarodnemu posredovanju v Siriji. Putinu je pred septembrskim vrhom skupine G20 v Sankt Peterburgu poslal pismo, v katerem ga je pozval k prizadevanjem za mir v Siriji in širše na Bližnjem vzhodu ter za bolj pošten globalen gospodarski sistem.

Do Putinovega obiska v Vatikanu prihaja v času zbliževanja med Pravoslavno in Katoliško cerkvijo, ko se krepijo pričakovanja, da bi lahko prišlo do zgodovinskega srečanja papeža in ruskega patriarha Kirila. Pri tem koraku utegne Putin odigrati pomembno vlogo. A Frančišku je danes prenesel le pozdrave od Kirila, povabila na obisk v Rusijo pa (še) ne.

Odnosi med Cerkvama se izboljšujejo

Prvi latinskoameriški papež daje poseben poudarek izboljšanju odnosov s pravoslavci po vsem svetu in na njegovo umestitveno mašo marca letos je med drugim prišel tudi ekumenski patriarh Bartolomej I., duhovni vodja pravoslavcev, ob tem spominjajo tuje tiskovne agencije.

Po papežu je imel ruski gost na programu srečanji z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom in nekdanjim premierom Romanom Prodijem, sedaj odposlancem ZN za afriški Sahel, nato pa še večerjo s prijateljem Berlusconijem. Slednjemu še ta teden grozi izključitev iz senata, potem ko je bil pravnomočno obsojen zaradi utaje davkov.

Nekateri italijanski mediji so ob tem ugibali, da bi utegnil Berlusconi pobegniti s pomočjo ruskega potnega lista, ki bi mu ga izdal Putin. S tem bi se namreč izognil pravnomočno izrečeni kazni - letu dni hišnega pripora ali družbeno koristnega dela - in tudi drugim kaznim, ki so mu jih že ali mu jih še bodo izrekli v vrsti drugih sodnih procesov.

A bivši premier je takšne načrte odločno zanikal in zatrdil, da je "stoodstotno Italijan" in ne razmišlja o odhodu v tujino, poroča dpa.