PRIVATIZACIJA STRUNJANSKIH SOLIN? Prehod dovoljen le lastnikom privezov, oglasil se je direktor parka (FOTO)

Piran

"Zmeraj več omejitev, očino počasi privatiziramo," so uporabniki družbenega omrežja Facebook zapisali pod fotografijo iz Strunjanskih solin, na kateri je tabla, ki neimetnikom priveznih mest prepoveduje prehod po enem izmed nasipov. Pod objavo se je vsul plaz kritik, na katere je direktor Krajinskega parka Strunjan Robert Smrekar odgovoril, da dovoljene prehode po solinah določa vladna uredba o načrtu upravljanja parka, h kateremu so soglasje med drugim dali tudi obe občini in krajevni skupnosti, k pripombam pa je bila pozvana tudi splošna javnost.

"Prehod dovoljen najemnikom priveznih mest," v treh jezikih piše na tabli, ki stoji na enem od nasipov v Strunjanskih solinah, prek katerega mnogi domačini in turisti dostopajo do plaže, se sprehajajo ali tečejo

"Teh omejitev se ni izmislil Smrekar, table zgolj opozarjajo, da te omejitve obstajajo. Po solinah, tako kot v Sečovljah, je pač prehod ponekod prepovedan, drugod omejen, tudi za kolesarje, ponekod pa prost: in to je vsa zgodba," se je na negodovanja na družbenem omrežju odzval direktor parka Robert Smrekar. Pojasnil je, da vladna uredba o načrtu upravljanja Krajinskega parka Strunjan 2018-2027 določa, kje in komu je prehod dovoljen. "K načrtu upravljanja pa so podali soglasje obe občini, Zavod za varstvo narave, Zavod za varstvo kulturne dediščine, vsa ministrstva, v javni obravnavi sta sodelovali tudi obe krajevni skupnosti, k podaji predlogov in pripomb smo pozvali tudi splošno javnost," pravi Smrekar.

Na očitek, da je bila uredba sprejeta na hitro in potiho, mimo oči javnosti, pa je direktor parka odgovoril, da je predlog uredbe nastajal okoli 8 let. "Poziv k podajanju predlogov in pripomb smo objavili tudi na naši spletni strani in FB profilu. Obe KS sta imeli poziv tudi objavljen na njihovih oglasnih deskah," je zapisal.

Napačna predstava o tem, na kaj se omejitev nanaša?

Smrekar meni še, da imajo kritiki napačno predstavo o tem, na kaj se omejitev nanaša. "Do info centra, ob morju, okoli Stjuže, solin in mandrača je prehod (razen za kolesarje) prost. Skozi soline, torej na obeh bregovih Roje, pa je prehod prepovedan," je pojasnil in dodal, da dotična tabla torej omogoča lastnikom tam privezanih plovil, da pridejo do njih.

"Naj tudi poudarim, da je prehod okoli celotnega naravnega rezervata (!) prost, vsak lahko uživa v sprehodu ob solinah, ob Roji pa pač ne. Vsak, čisto vsak park ima določene omejitve. Posebej to velja za samo 'srce' našega parka. Mislim, da se lahko v korist zaščite tega bisera lahko odpovemo temu, da gremo prav do vsakega kotička, ne mislite tako?" je direktor še odgovoril kritikom.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  10 .02. 2020 ob  17: 31
Postaviti je potrebno še ograjo na glavni cesti proti Luciji.
In tablo strunjanotom. Prepovedan prehod proti Piranu.
Lp
vseved |  10 .02. 2020 ob  12: 04
-8
Očitno bo treba postavit ograjo in ključe za dostop dati samo lastnikom plovil , ker ljudje očitno smatrajo da je vse njihovo in da lahko počnejo kar hočejo kjerkoli jim se zljubi.