Nacist bo pokopan na skrivni lokaciji v Italiji

Svet

Nedavno preminuli nacistični vojni zločinec Erich Priebke bo pokopan na skrivni lokaciji v Italiji, je danes dejal njegov odvetnik Paolo Giachino. O tem je dosegel dogovor z oblastmi, doseženo rešitev pa označil za zadovoljivo.

Natančne lokacije ni želel razkriti, poudaril pa je, da Priebke ne bo pokopan v Rimu ali njegovi okolici. Po besedah Giachina se bo po pogrebu v ožjem družinskem krogu in prijateljev preminulega odvila tudi žalna slovesnost.

Rim je pogreb zavrnil iz strahu

Priebkejevi smrti 11. oktobra je sledil spor glede lokacije njegovega groba. Rim je pogreb zavrnil iz strahu, da bi lahko njegov grob postal nekakšen romarski kraj za skrajne desničarje. Tudi nemška zvezna dežela Brandenburg, kjer leži Priebkejev rojstni kraj Henningsdorf, ga ni želela pokopati.

Giachino je dejal, da se prizorišče pokopa nahaja "med Nemčijo in Italijo", "v vsakem primeru v eni izmed teh dveh držav". Na vprašanje ali bo pogreb v Italiji, pa je odgovoril pritrdilno.

1998 obsojen na dosmrtni zapor zaradi sodelovanja pri pokolu

Priebke je bil leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor zaradi sodelovanja pri pokolu v Ardeatinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov.

Zaradi visoke starosti je kazen prestajal v hišnem priporu v svojem stanovanju v Rimu. Na koncu naj bi bil že skoraj povsem gluh in je izgubil spomin. Za nacistične zločine se Priebke nikoli ni pokesal in jih obžaloval, zaradi česar je postal nekakšna ikona med neonacisti.