Domobranstvo (znova) razdvaja

Predstavniki stranke Solidarnost, Odbora za pravično in solidarno družbo, Koordinacijskega odbora kulture Slovenije in Demokratične stranke dela so pred slovesnostjo ob 70. obletnici domobranstva v Sloveniji opozorili, da domobranci niso bili branitelji domovine, pač pa nacizma. Zato so odločno proti poskusom rehabilitacije domobranstva.

Okoli 50 predstavnikov omenjenih strank oz. organizacij, vključno še s predstavniki Primorskih puntarjev, se je zbralo ob spomeniku NOB na Židovniku pri Logatcu, nedaleč stran od Rovt, kjer potekata maša in slovesnost ob 70. obletnici domobranstva v Sloveniji. Na slovesnosti bo govornik predsednik SDS Janez Janša.

Zgodovinar in predstavnik stranke Solidarnost Jože Pirjevec meni, da ni mogoče reči, da so bili domobranci zares branitelji naše domovine. "Domobranci so bili branitelji tretjega rajha in če bi nacizem zmagal, bi bilo konec slovenskega naroda," je opozoril.

Ob tem poudarja, da ni mogoče primerjati domobranskega gibanja s partizanskim. Opozoril je, da so slovenski partizani komaj en teden po kapitulaciji Italije priključili Primorsko k Sloveniji ter s tem postavili temelje naše države. "Primorci se s proslavljanjem domobrancev ne moremo strinjati, mislim pa, da se s tem ne moremo strinjati niti vsi pametni in pošteni Slovenci," je dejal. Tako se mu zdi, da je danes geslo Smrt fašizmu, svoboda narodu! še kako aktualno.

Slavimo tiste, ki so ljudi pošiljali v taborišča?

Tudi predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek meni, da se domobrancev in partizanov ne more enačiti. Sicer pa se mu zdi zanimivo, da nemška kanclerka Angela Merkel hodi po koncentracijskih taboriščih, "pri nas slavimo tiste, ki so v ta taborišča pošiljali ljudi". Po njegovem mnenju je še posebej sramoto, "da to ni neka marginalna skupina, ampak jo podpira nekdanji predsednik vlade, tisti, ki je dobil tretjino glasov Slovenije".

Opozoril je tudi, da so se domobranci borili proti zaveznikom, ki so zmagali v vojni. "Borili so se za tistega, ki je rekel, da bo naredil to deželo nemško. Domobranci so pomagali pri holokavstu," je poudaril Hanžek. Zato meni, da je slavljenje domobranske vojske kaznivo dejanje.

Sicer pa so predstavniki omenjenih gibanj oz. strank pred spomenik NOB prišli opremljeni s transparenti, na katerih je pisalo Kolaboracija je zločin ter Nacisti so priznali zločine. Kdaj jih boste vi? Imeli so tudi jugoslovanske zastave, pele so se partizanske pesmi.

KANARINO |  26 .08. 2013 ob  12: 17
Valjda bo izdajstvo naroda razburjalo!
sveti jurij |  25 .08. 2013 ob  18: 22
Janša je lizal riti komunistom, zdaj jih nacistom, samo, da bi bil na oblasti.
Dom O˙brian |  25 .08. 2013 ob  16: 41
Hej mašinca zagodi.....
sramota |  25 .08. 2013 ob  13: 16
Banda kolaborantska ! Smrt fašizmu - svoboda normalnim Slovencem!