PRIČAKOVAL JE, DA BO OB PRIHODU S KITAJSKE TESTIRAN: Odgovor NIJZ ga je vrgel 'na rit'; toliko o naši pripravljenosti (ANKETA)

Slovenija

Na uredništvo smo prejeli pismo bralca, ki je že dalj časa na potovanju po različnih državah sveta. Na pot se je odpravil še pred izbruhom koronavirusa na Kitajskem decembra lani. Sedaj se ima namen vrniti v Slovenijo, a so mu odpovedali let. Trenutno čaka na Tajskem na nov, povezovalni let prek Pekinga v München. Zaveda se, da se lahko v tem času okuži s koronavirusom, zato se je po napotke obrnil na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Njihov odgovor pa ga je 'vrgel na rit' …

Prizor iz Trsta v teh dneh (foto: D. M.)

Bralec (njegovo ime hranimo v uredništvu) je z nami delil spodnje elektronsko sporočilo, ki ga je poslal na NIJZ:

"Pozdravljeni! Čez 15 dni se vračam domov iz Vietnama, imam povezovalni let prek Pekinga, v München. Zanima me, če so kakšna posebna navodila oz. priporočila glede novega virusa? Hvala za odgovor že vnaprej!"

Prepričan je bil, da bo v Sloveniji ob prihodu domov testiran – in v kolikor bi se izkazalo, da je okužen, premeščen v karanteno oziroma dobil ustrezne napotke za samokaranteno. Namesto tega je od NIJZ dobil odgovor, ki ga ni pričakoval: poslali so mu 'zgolj' priporočila, kako si umivati roke in nekaj osnovnih informacij o virusu.

Je država povsem nepripravljena na potnike iz tujine?

Naš bralec je z NIJZ dobil naslednje sporočilo: "Pozdravljeni, priporočila za potnike si lahko preberete na naši spletni strani na povezavi: https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov. Lep dan še naprej."

Odgovor NIJZ je razkril, da Slovenija pravzaprav nima predvidenega nobenega nadzora in ukrepov, s katerimi bi odkrili prisotnost okužbe pri ljudeh, ki prihajajo k nam prek mednarodnega potniškega prometa. Na območju Kopra se nahaja tudi Luka Koper, kamor dnevno prihajajo ladje s celega sveta, tudi s Kitajske, njihovi državljani pa se lahko 'mirno sprehajajo' po Kopru, čeprav obstaja resno tveganje, da bi k nam lahko prinesli novi koronavirus.

Neokuženi Slovenci domov s privatnim letalom, potencialno okuženi pa "prosto po Prešernu"?

Zaskrbljeni bralec se je nato obrnil še na vodjo konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andreja Štera. V elektronskem sporočilu mu je zapisal, da je od NIJZ dobil "le povezavo na spletno stran, kjer piše, da je 14 dni potrebno spremljati, če se pojavijo kakšni bolezenski znaki, to je vse od navodil (ko bom že v Sloveniji in pred tem v stiku z marsikom, avtobus, vlak)," je zapisal. Ob tem je dodal: "Po drugi strani pa se čudim novicam, da neokužena Slovenca potujeta z zasebnim letalom domov? Ne pišem, da bi dobil zasebno letalo, sem pa predvsem začuden nad dvojnimi merili in kaj sedaj, je res nevarno ali sploh ne, kakor sklepam od odgovora iz NIJZ."

A niti Šter mu ni podal nobenih konkretnejših pojasnil, temveč mu je le predlagal, da se poveže "z našimi kolegi na veleposlaništvu v Pekingu (ki jim to sporočilo pošiljam v kopiji, kot tudi NIJZ), tam vam bodo svetovali glede možnosti za hiter in varen način vrnitve domov."

Pomanjkanje nadzora potnikov kritiziral tudi znan slovenski deskar

Na pomanjkanje ukrepov s strani Slovenije je prek Twitterja včeraj opozoril tudi slovenski deskar Rok Marguč. "Trenutno se vračam iz Koreje. Od srede do danes se je število povečalo iz 25 na več kot 400 okuženih. Smo klicali na ministrstvo. Prijazna študentka, zmedena, ni vedela skoraj nič. Da so imeli zadnji sestanek v četrtek. Da imajo novega v ponedeljek in nima novih podatkov," je zapisal deskar.

Dodal je, da so mu pojasnili, da ga lahko "zadržijo na Dunaju". "Ampak jaz letim v Graz. To merjenje temperature je metanje peska v oči, če si kužen, se ti temperatura dvigne šele čez štirinajst dni," je še zapisal.

Ministrstvo miri, a še ni predstavilo nobenih konkretnih načrtov

Povečano število okužb s koronavirusom bi lahko predstavljalo resno obremenitev za naš zdravstveni sistem in lahko bi se zgodilo, da bi bolniki ostajali brez ustrezne oskrbe, kar bi še povečalo število smrtnih primerov. Medtem ko na ministrstvu že nekaj časa mirijo, da razlogov za preplah ni, pa lahko državljani le z grozo nemo opazujejo, kaj se dogaja po drugih državah in razmišljajo o scenarijih, ki bi jih lahko doleteli.

Medtem se je oglasila tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki je zjutraj na ministrstvo za zdravje in NIJZ naslovila pismo, v katerem je med drugim opozorila, da številni zdravniki na primarni ravni niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku z virusom.

Vprašali smo jih, kako so pripravljeni na novi virus, a na ministrstvu molčijo

Premier v odhajanju Marjan Šarec zagotavlja, da Slovenija ima načrte v primeru širšega obsega bolezni. A če jih res ima, zakaj jih ne predstavi? Točno pred tednom dni smo na Ministrstvo za zdravje poslali obsežna novinarska vprašanja glede pripravljenosti Slovenije na izbruh koronavirusa, na katera nismo prejeli nobenega odgovora.  

Kako nas bo država zaščitila pred virusom, za katerega stroka ocenjuje, da se bo pojavil tudi pri nas? Šele danes, ko pri naših zahodnih sosedih divja obsedeno stanje, bo sklicala sekretariat Sveta za nacionalno varnost, kjer naj bi razpravljali o pripravljenosti Slovenije na morebiten pojav novega koronavirusa.

Menite, da smo pripravljeni? Povejte nam svoje mnenje!

Pred vami je anketa. Če jo zakriva oglas, stisnite X.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  25 .02. 2020 ob  07: 40
Spijo,ker nimajo interesa zaščititi prebivalce.Ne razmišljajo o Luki,Interevropi,tegovskih centrih.Vidijo samo denar in razmišljajo o tem koliko izgube bi bilo.
Primorska je za take ljudi zgolj prostor za močenje riti v morje za vikend.
Problema ne jemljejo dovolj resno in niti ne razmišljajo o tem,da smo v LJ v 45 min.
Žalostno
Darko |  24 .02. 2020 ob  17: 45
10
Slovenija nima predvidenega nobenega nadzora in niti nobenega ukrepa.
V Trstu so že zaprli vse šole
Na Min.za zdravje mirno spijo.
Tiramola  |  24 .02. 2020 ob  17: 36
Zdravstvo je že privatizirano.
Občutil na lastni koži......
Kar vidiš na tv so samo uradniki ki lapajo in nič ne znajo.
Mask ni ker so jih milijon poslali Kitajcem.
Bravo
kokodek |  24 .02. 2020 ob  16: 23
najhujši virus je panika, ki jo širijo vsi tisti, ki bi radi privatizirali zdravstvo