PREPOVED NA NEVARNIH ODSEKIH MED FIESO IN PIRANOM: Zadrževanje, kopanje in sončenje tam ni dovoljeno (FOTO)

Piran

Na najbolj nevarnih odsekih priljubljene pešpoti med Fieso in Piranom je zadrževanje, vključno s kopanjem in sončenjem, odslej prepovedano, so v petek sporočili iz Okolja Piran.

840 metrov dolgo sprehajalno pot med Fieso in Piranom ter obalno območje pod njo že dlje časa ogroža padanje kamenja, skal in proženje plazov s piranskega klifa. V preteklosti so bile na najbolj izpostavljenih odsekih postavljene lovilne in zadrževalne mreže, drugod so rešitve že pripravljene, vendar sanacijska dela še niso bila izvedena, je v sporočilu za javnost zapisalo Okolje Piran.

Ker naravnega procesa erozije kamnin in njihovega krušenja kljub temu ni mogoče v celoti zaustaviti, predstavniki Okolja Piran, Občine Piran in civilne zaščite skupaj z geotehnologom Jurijem Čadežem redno izvajajo preglede stanja. Med zadnjim, marčevskim ogledom terena so ugotovili, da je na treh mestih znova prišlo do podora.

S flišnega pobočja so se na pešpot skotalile večje skale, težke od 20 do 100 kilogramov. Zaradi preteče nevarnosti z višine so bile posledično na najnevarnejših odsekih postavljene opozorilne table, ki sprehajalcem prepovedujejo zadrževanje, vključno s kopanjem in sončenjem.

Prepoved bo na predelih z najvišjo stopnjo ogroženosti veljala tudi v poletnih mesecih, zato pristojne službe obiskovalce pozivajo naj bodo pozorni na kotaljenje manjših kamenčkov, ki nakazujejo, da pobočje ni stabilno, in naj si za sončenje in kopanje izberejo lokacije, odmaknjene od potencialnih podornih žarišč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Živaj |  14 .05. 2023 ob  19: 30
-4
Realnost je malo drugačna. Med deževjem in mogoče 2 dni po dežju je res nevarnost krušitve. Ob suhem vremenu je klif stabilen. Poleti je praktično ves čas suho. Ne vem, zakaj take prepovedi.
Gabrijel |  14 .05. 2023 ob  17: 38
16
Župan naj na teren nemudoma pošlje Ivana Hrkmana, on bo rešil zagato v trenutku in zopet se bomo lahko varno sprehajali iz Pirana v Fieso. Hrkman, reši nas...:). Če si to tako izvrstno počel zadnja leta na FB boš tudi na terenu. Piranska komedija d.o.o.