JE PEŠPOT MED PIRANOM IN FIESO PO ZADNJEM POSEGU KAJ BOLJ VARNA? Po treh mesecih znova odprta, tako pojasnjujejo na občini

Piran

Pešpot med Piranom in Fieso je bila med 10. decembrom lani in 10. marcem letos zaprta. Kljub sanaciji pred letom in pol so takratne padavine povzročile obsežno plazenje zemljine na flišnati podlagi klifa. Zdaj so na najbolj izpostavljenih delih klifa namestili lovilne mreže.

"Sprehajalna pot med Piranom in Fieso je bila zaprta zaradi nameščanja lovilnih mrež, ki predstavljajo drugo oziroma nadaljevalno fazo zaščite sprehajalne poti pred morebitnim krušenjem kamenin s klifa nad potjo," na naše vprašanje, zakaj je bila pešpot po deževju ponovno zaprta, odgovarjajo na Občini Piran.

A pot kljub sanacijam ne bo nikoli 100-odstotno varna, pravijo, "saj se vije nad klifom, na katerem bo vedno prihajalo do naravnih procesov erozije kamenin in njihovega krušenja v dolino". 

Sanacija poteka v več fazah

"Gre za naravne procese krušenja kamenin, ki jih ni mogoče z nobene sanacijo zaustaviti, lahko jih le omilimo in na določen način nadzorujemo v smislu krušenja na potencialno najbolj nevarnih odsekih poti," še pravijo na občini, kjer izpostavljajo, da bo sanacija klifa potekala v več fazah. Tako zavračajo tezo, da gre za ponavljajoče se težave na pešpoti, saj je bila pot po njihovih besedah zaprta zaradi izvajanja gradbenih del v smislu dodatnega zagotavljanja varnosti.

Nekateri zaporo tudi obšli

S početjem nekaterih sprehajalcev, ki so varovalno ograjo enostavno obšli in se vseeno sprehodili na nevarnem območju, so na občini seznanjeni. "O tem, da gre za nevarno početje, so obiskovalce večkrat opominjali občinski redarji," so nam zatrdili.

PEŠPOT PIRAN-FIESA JE SPET ODPRTA 840 metrov dolga pešpot med Piranom in Fieso je ponovno odprta. Zaradi postavitve lovilne mreže, ki bo zadržala odkrušene skale, je odslej veliko bolj varna za sprehajalce.

Objavil/a Okolje Piran dne Petek, 11. marec 2022

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  17 .03. 2022 ob  14: 06
Sola@
Ni res vse so iste , sam piranska je še mal slabša.....
Sola |  14 .03. 2022 ob  19: 50
Obcina Piran je na zalost najbolj zanikrna od obalnih obcin.
obalabala |  14 .03. 2022 ob  15: 43
Ta pit ne bo nikoli vsrna, ker ce bi za to poskrbeli ne bi dobivali dnara. Tako da… to je neverending story dokler je denar v điru.