PREMILA KAZEN ZA NIZOZEMCA, KI JE V PORTOROŽU ZABODEL MAKEDONCA: Višji sodniki so jo zvišali, potem bo izgnan iz države

Kronika

Nizozemcu, ki je pred dvema letoma v Portorožu z nožem zabodel makedonskega državljana, so višji sodniki zvišali kazen. 

Poletje pred dvema letoma. Takrat je v lucijskem lunaparku delal tudi 22-letni Nizozemec, skupaj s prijateljem, prav tako nizozemskim državljanom, naj bi bivala v predelanem tovornjaku. 17. julija naj bi se odpravila na portoroško promenado, a ko sta želela vstopiti v enega od lokalov, naj ju varnostniki zaradi njunega neprimernega vedenja niso želeli spustili v lokal. Kasneje naj bi se izkazalo, da je bil 22-letnik pijan in pod vplivom marihuane.

Tistega večera se je z družbo v Pergolo odpravil tudi državljan Makedonije. Stopil naj bi do bankomata. Ko se je vrnil, naj bi se njegov prijatelj pred lokalom pogovarjal z dvema moškima, omenjenima Nizozemcema.  Zato je prijatelja vprašal, ali ima težave.

Fotografije so simbolične.

To pa naj bi Nizozemcu zadostovalo, da ga je s preklopnim nožem z desetcentrimetrskim rezilom dvakrat zabodel. Enkrat v prsni koš, drugič v ledveni del hrbta. Poškodbe so bile lažje. Makedonec naj bi se branil s stolom, Nizozemca pa naj bi zbežala proti plaži.

Izpovedi vpletenih na sodišču so si nasprotovale. Obtoženi napadalec je vztrajal, da pri svojih skoraj dveh metrih višine, dobrih 110 kilogramih ter znanju borilnih veščin ne bi potreboval noža, če bi želel poškodovati Makedonca.

Vendar je znano, da je bil na Nizozemskem pred tem že šestkrat obsojen zaradi kaznivih dejanj povezanih z nasiljem. Pred koprskim okrožnim sodiščem so ga konec lanskega leta zaradi poskusa uboja obsodila na štiri leta in pol zapora ter mu izrekli triletni izgon iz države, oprostili pa so ga plačila sodnih stroškov.

Nizozemec se je na sodbo pritožil, njegov odvetnik je trdil, da je šlo kvečjemu za povzročitev lahke telesne poškodbe. Pritožilo se je tudi tožilstvo, ki je predlagalo pet let in pet mesecev zapora. Višje sodišče se je z njenim predlogom strinjalo in Nizozemcu zvišalo kazen, poroča Večer. Sodnih stroškov pa mu vseeno ni treba plačati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija