DVAKRAT ZABODENA ŽRTEV V PORTOROŽU ZAUŽILA KOKAIN: Obtoženi Nizozemec trdi, da pri sebi sploh ni imel noža (FOTO)

Kronika

Na koprskem okrožnem sodišču je na sojenju Nizozemcu Brianu Boerkampu zaradi poskusa uboja v Portorožu pričal moški, ki ga je Boerkamp napadel z nožem. Iz njegove izpovedi izhaja, da je pred napadom spil več piv in vzel manjšo količino kokaina. Obramba je zato sodišču predlagala postavitev izvedenca medicinske stroke.

Obtoženi Brian Boerkamp ob odhodu s koprskega sodišča. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Moški, ki je bil žrtev napada sredi lanskega poletja v Portorožu, je danes izpovedal, kako je tistega večera pristopil do prijatelja, ki se je pogovarjal z dvema moškima.

Enega od moških je vprašal, če je kakšna težava, kmalu zatem pa ga je njegov prijatelj prijel in potisnil stran. Podobno je naredil drugi moški s svojim kolegom. Obtoženi Boerkamp je nato vzel nož – prijatelj je pričo o tem tudi posvaril – in ga večkrat porezal. Sam je zgrabil stol in se na ta način skušal braniti. Napadalec in drugi moški sta nato zbežala proti plaži, je dodal.

Boerkampovega zagovornika Aljošo Štamparja Strojina je zanimalo, če je tedaj vzel kakšna zdravila. Priča je pojasnila, da je na začetku noči vzel "zelo malo kokaina", pri čemer naj bi tedaj sploh prvič poskusil to drogo. Poleg tega je tisti večer spil še štiri do pet piv.

Na vprašanje sodišča, zakaj v preiskavi ni povedal, da je vzel kokain, pa je odgovoril: "Imel sem razlog."

Obtoženi Boerkamp je želel pričo vprašati, kako to, da na kraju niso našli sledi krvi priče, ampak samo obtoženega. Sodnica Orjana Trunkl vprašanja ni dovolila, je pa pričo vprašala, če je veliko krvavel. "Ves sem bil v krvi," je odvrnil in dodal, da so bili madeži tako na njegovi majici kot kratkih hlačah.

Štampar Strojin je nato sodišču predlagal, da postavi izvedenca medicinske stroke, ki bo lahko povedal, kako so alkohol in mamila vplivali na sposobnost oškodovanca, da je v kritičnem času razumel dogajanje.

Kot je dodal, so v krvi oškodovanca našli dva različna metabolita kokaina. S pričanjem izvedenca bi tako lahko po njegovih besedah preverili tudi trditev priče, da je zaužila le manjšo količino droge, in nasploh njeno verodostojnost.

Foto: STA

Tožilka Vesna Medica postavitvi izvedenca ni nasprotovala, je pa opozorila, da prisotnost metabolitov kokaina kvečjemu dokazuje, da je od zaužitja droge preteklo nekaj časa. To pa verjetno kaže na dejstvo, da kokain ni imel posebnega vpliva na zaznave priče.

Sojenje se bo nadaljevalo 21. marca.

Tožilstvo Boerkampu očita kaznivo dejanje poskusa uboja, s tem ko je 17. julija lani pred enim od gostinskih lokalov v Portorožu med prepirom najmanj dvakrat zabodel moškega z nožem na preklop. Boerkamp krivde ne priznava in trdi, da noža sploh ni imel pri sebi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija