PREGLED GOSPODARSKE SLIKE: Agraria in Vinakoper imata za seboj poslovno uspešno leto

Koper

Ob izteku letošnjega leta smo o tem, kakšno je bilo njihovo leto in kakšni so njihovi poslovni načrti za prihajajoče leto, povprašali večja obalna podjetja. V prvi epizodi smo govorili z direktorjem Agrarie Koper Robertom Fakinom in direktorjem Vinakoper Borutom Fakinom. Leto, od katerega se poslavljamo, je bilo navkljub še vedno trajajoči krizi z novim koronavirusom za podjetji poslovno uspešno. Na leto, v katero stopamo, pa direktorja gledata z optimizmom.

Robert Fakin in Borut Fakin

"Leto, ki se izteka, je poslovno uspešno, saj smo dosegli realizacijo iz poslovanja približno 20 milijonov ter zaposlili 20 novih sodelavcev. Obrestujejo se namreč prizadevanja vseh zaposlenih, saj zaradi upoštevanja navodil ter strogo uporabo zaščitnih sredstev nismo utrpeli večjih delovnih izgub," pojasnjuje direktor Agrarie Robert Fakin in dodaja, da vendar beležijo znatni izpad v veleprodajnem segmentu, kjer se je prodaja gostinskim lokalom, hotelom in šolam popolnoma ustavila. So pa kljub temu zaključili projekt vodnih zajetij na Purissimi, kjer je zdaj akumuliranih 10.000 kubičnih metrov deževnice. Kot pravi, bo ta služila za namakanje njihovih kompleksov ter okoliških kmetij.

Ob tem so obnovili hladilnice, v letu 2021 pa bodo dokončali postavitev treh novih rastlinjakov, te dni pa se ukvarjajo s sajenjem jagod v največjem rastlinjaku. Kot pravi Fakin, bodo še naprej iskali nove lokacije za širitev maloprodajne mreže, "naše strokovne službe pa si bodo kot doslej prizadevale v nudenju pomoči lokalnim kmetom, saj je istrsko kmetijstvo zaradi vremenskih razmer, nekontroliranega uvoza in prodaje ter pretirane birokracije v velikih težavah". V prihajajočem letu bodo investirali tudi v dodatno izobraževanje kadra.

Borut Fakin, direktor Vinakoper, pa pravi, da sodijo med tiste, "ki skušamo tudi iz najtežjih situacij potegniti najboljše". Letošnja trgatev je potekala brez zapletov, količinsko pa je bila primerljiva z lanskoletno. "Letos smo se okrepili tudi z dodatnim obiralnim strojem, ki nam je prišel še kako prav. Letnik 2020 ocenjujemo kot zelo dober letnik. Da je temu tako, nas je prepričal že mladi refošk, ki beleži odlične odzive," pojasnjuje.

Oktobra so na sedežu podjetja prenovili restavracijo Kogo, ki bo združevala njihova vina in istrsko kulinariko. "Poleg tega pa smo ob zaključku letošnjega leta pripravili izjemno privlačen katalog poslovnih daril, ki je že v štartu naletel na odličen odziv. Vesel sem, da sta celoten koncept in ideja letošnjega kataloga nastala v ožji ekipi ljudi znotraj podjetja. Veliko ur dela in inovativnosti ter fleksibilnosti je bilo potrebnih, da smo dobili katalog daril, za katerega si upam trditi, da je trenutno eden lepših in bolj dodelanih v Sloveniji," je še povedal Fakin.

V Vinakoper pa so najbolj ponosni na novost letošnjega leta – Esenco Istre. Gre za praznično sladico, italijanski panetone, "ki smo jo oplemenitili z rozinami, slednje so bile predhodno namakane v našem sladkem muškatu, ob tem pa smo v posebno stekleničko, ki spominja na parfum, natočili likersko vino, s katerim še dodatno obogatimo okus panetona". Kot pravi, je zanjo izredno povpraševanje in zgodilo se je celo to, da jim je slednje začelo že v prejšnjem tednu zmanjkovati. Vendar, dodaja Fakin, imajo že nekaj zamisli, kako bi zgodbo Esence Istre nadgradili v prihajajočem letu.

V letu, ki prihaja, želijo razmišljati pozitivno in "sočasno imeti pripravljene scenarije v primeru, da bo drugi val trajal do spomladi prihodnje leto ali pa celo, da se bo pojavil v začetku prihodnjega leta tretji val". Prvi mož Vinakoper verjame, "da smo se v obdobju od marca do maja letos veliko naučili in tudi zaradi tega imamo zdaj pripravljene ustrezne odgovore na izzive, ki so pred nami". "Z optimizmom je treba gledati v prihodnost," meni. 

V letu 2021 načrtujejo nadaljevanje investicij na področju enologije in kmetijstva, sledi pa tudi prenova linije mirnih vin Capris, prenova vinskega hrama ter posodobitev polnilne linije. "Vesel sem, da imamo za nami lastnike, ki nas podpirajo in verjamejo ter predvsem zaupajo v to, kar počnemo. Pomemben lastnik poleg Adriafina je tudi Kmetijska zadruga Agraria Koper in samo želim si lahko, da bi Vinakoper tudi v bodoče imel lastnike, ki razumejo zakonitosti, ki veljajo v vinarskem sektorju ter gledajo na nas predvsem kot dolgoročno naložbo," zaključi Fakin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija