PREDLOG, KI JE VZBUDIL POZORNOST: Nekateri bi kaznovali tudi prepočasne voznike  

Slovenija

Ta teden smo vas spraševali, kaj menite o tem, da bi tovornjakom prepovedali prehitevanje po slovenskih avtocestah. Predlog poslanca Socialnih demokratov (SD) Matjaža Hana je vzbudil precej vaše pozornosti, saj je v anketi sodelovalo skoraj 2000 naših bralcev, pod objavo na našem Facebook profilu pa je zaslediti nekaj manj kot 400 komentarjev. In kakšni so rezultati?

Kot smo poročali ta teden, je poslanec SD Matjaž Han na ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek naslovil poslansko pobudo, v kateri predlaga sprejem generalne prepovedi prehitevanja tovornjakov s skupno težo nad 7,5 ton po slovenskih avtocestah. Vaše mnenje ste v članku lahko izrazili v anketi, v kateri vas je sodelovalo skoraj 2000.

Rezultati kažejo, da se večina strinja s predlogom, saj je po skupnem seštevku pritrdilni odgovor izbralo 61 odstotkov, proti pa je bilo 38 odstotkov vseh, ki so sodelovali v naši spletni anketi.

Na vprašanje ali ste za prepoved prehitevanja tovornjakov, ste sicer z največ glasovi, to je 36 odstotkov, odgovorili, da ne, ker to ne bi bilo pošteno do voznikov tovornjakov. A le en odstotek loči tiste, ki so odgovorili, da podpirajo prepoved, ker bi to na ceste prineslo več varnosti. S 25 odstotki sledi odgovor, da bi prepoved povečala pretočnost prometa.

V kolikor vam oglas zakriva anketo, pritisnite na x.

Kaj pa na predlog pravijo komentatorji na Facebooku?

Podporniki predloga menijo, da bi bil že čas, da se prepove prehitevanje tovornjakov po avtocestah. Kot nekateri pojasnjujejo, to v nekaterih državah EU že obstaja, spet drugi bi prepoved omejili na določene ure, med predlogi pa so tudi takšni, ki bi kaznovali tudi vse prepočasne voznike, ne samo prehitre. Nekdo je npr. predlagal, da bi kaznovali tiste, ki bi po avtocesti vozili manj kot 100 km/h, padel pa je tudi predlog, da bi po zakonu morali na voznem pasu doseči hitrost 130 km/h.

Tisti, ki predloga ne podpirajo, pa menijo, da bi bilo potrebno namesto o prepovedi razmišljati o izgradnji 3-pasovne avtoceste. Eden izmed uporabnikov družbenega omrežja opozarja, da bi prepoved pomenila strjevanje kolone, "strjena kolona pa pomeni veliko nevarnost za vse udeležence v prometu", medtem ko je nekdo prepričan, da tovornjakarji s prehitevanjem umirjajo promet in tako skrbijo za varnost, saj prehitrim voznikom onemogočajo, da bi divjali in prekoračili omejitev hitrosti.

In še en izmed komentarjev, ki ga objavljamo v celoti in je morda vreden razmisleka: "Niso problem kamioni. Problem je kultura vožnje ljudi v Sloveniji, ki je žal zelo nizka. Nestrpnežev je na žalost bistveno preveč."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  16 .01. 2020 ob  15: 06
Matematika vaše ugotovitve razlaga malo drugače. Dobra tretjina je proti in če sešteješ vse, ki so bili proti (razlog ni pomemben), je to velika večina. Kaj je kdo izmed vas študiral na FDV?
ManofSteel |  16 .01. 2020 ob  12: 14
Bi bil že skrajni čas !!! Pozdravljam nove zakone. Telefoni pa opažam non stop v rokah voznikov med vožnjo. Ga gledaš in on/ona te opazuje kaj boš storil. Ja slikal te bom tebe in tvojo registrsko da ja vidi cela Slovenija kdo si in kaj si !