KDO BO PREVZEL KOMITENTE SBERBANK? Po neuradnih informacijah so "v igri" te banke

Slovenija

Skrbi, o katerih smo poročali že v petek, so se izkazale za upravičene. Zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino je poslovanje ruske banke Sberbank v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje. Kot so danes še sporočili iz Banke Slovenije, ostale storitve te banke začasno do srede niso na voljo, poslovalnice so zaprte. Dvigi in plačila so do srede omejeni na 400 evrov dnevno. Zaradi ukinitve nakazil na Sberbank pa že prihaja do težav pri nakazilu socialnih transferjev na transakcijske račune komitentov te banke. Kot so sporočili z ministrstva za delo, je bilo zavrnjenih okoli 100 nakazil varstvenih dodatkov, težave pričakujejo tudi pri drugih transferjih. Kot so zagotovili, intenzivno iščejo rešitev.

Uprava za javna plačila je ministrstvo obvestila, da je bilo zavrnjenih okoli 100 izplačil varstvenih dodatkov. "Pričakujemo, da bodo zavrnjena tudi nakazila za ostale pravice, ki jih izplačuje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Upravičence pozivajo, naj jim sporočijo nov transakcijski račun

Zagotovili so, da intenzivno iščejo rešitev za ponovna nakazila zavrnjenih nakazil in pripravo seznama vseh oseb, ki imajo odprt transakcijski račun pri Sberbank, na podlagi katerega bi center za socialno delo stranke obvestil, da naj jim sporočijo nov transakcijski račun.

"Zato vse upravičence do socialnih transferjev naprošamo, da pristojnemu centru za socialno delo sporočijo novo številko tekočega računa, na katerega bodo nakazani transferji," so pozvali. 

Problematiko omejevanja poslovanja slovenske Sberbank in morebiten vpliv na izpolnjevanje davčnih obveznosti zavezancev budno spremljajo tudi v Finančni upravi RS. "Če davčni zavezanec zaradi omenjene problematike ne bo uspel pravočasno poravnati svoje obveznosti, bomo to nedvomno ustrezno upoštevali," so sporočili iz uprave. Kot so dodali, zadeve operativno še urejajo, o podrobnostih bodo javnost obveščali sproti.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je medtem po poročanju Financ danes že nakazal pokojnine 4273 uživalcem pokojnine, ki imajo račun odprt pri omenjeni banki. Upokojenci tako lahko danes in jutri dvignejo največ 400 evrov.

Ob tem spletne Finance poročajo tudi, da so komitenti Sberbank, ki so zaposleni v državni upravi, že prejeli obvestilo, naj takoj odprejo nov transakcijski račun za izplačilo plače oziroma naj to storijo do petka. Takšna priporočila so po poročanju Financ dali tudi nekateri zasebni delodajalci.

Evropska podružnica Sberbanke naj bi propadla

Evropska podružnica Sberbanke bo sicer po napovedi Evropske centralne banke "propadla ali verjetno propadla", tako kot tudi njene izpostave v Sloveniji in na Hrvaškem. Zaradi poslabšanja likvidnosti namreč verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov, so pojasnili. 

Na ravni Evropske centralne banke in enotnega odbora za reševanje so v nedeljo sprejeli odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem, so zapisali v sporočilu za javnost Banke Slovenije. Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bodo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom, so dodali.

"Za komitente slovenske Sberbank banke to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte. V tem času bomo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovilo nemoteno poslovanje za vse komitente banke," so zapisali pri Banki Slovenije. Ob tem so še pojasnili, da je Sberbank edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo, vse ostale banke pa poslujejo kot običajno.

Slovenska podružnica Sberbank je na spletni strani danes objavila, da so "v luči zadnjih geopolitičnih dogodkov" v banki v zelo kratkem času zabeležili znaten odliv sredstev strank.

"Z namenom zaščite interesov naših strank in zaposlenih pred morebitni dodatnimi učinki obstoječih in novih sankcij smo pripravili možno rešitev. Ta v tem trenutku in zgolj začasno vključuje nekatere precej drastične ukrepe," so dodali. Kot so pojasnili, bodo naslednja dva delovna dneva vrata poslovalnic zaprta, dvigi in plačila s plačilnimi karticami strank pa bodo omejeni na 400 evrov dnevnih dvigov oziroma plačil.

Nekateri komitenti ostali pred zaprtimi vrati

Pred celjsko poslovalnico Sberbank se je danes zbralo nekaj zaskrbljenih strank. Ena od njih je povedala, da je zjutraj na bankomatu dvignila 400 evrov. Želela je zapreti tudi račun v banki, a tega danes ni mogla storiti. "Predvidevam, da se bo zadeva rešila, ker je Sberbanka Slovenija slovenska pravna oseba, ki ima tudi dostop do evrskega območja. Ne vidim nobenega posebnega problema, lahko pa se tudi motim. Res pa je, da bi lahko naši predstavniki oblasti ljudi vnaprej informirali, kako in kaj. Jasno je, da denar do 100.000 evrov ni izgubljen," pa je dejal komitent, ki je danes ostal pred zaprtimi vrati celjske poslovalnice.

"S tem ukrepom bomo v banki omejili previsok odliv vlog. Nenaden visok odliv vlog bi še bolj negativno vplival na trenutno poslovanje banke. Omejili bomo tudi izvajanje vseh oblik plačilnega prometa. To pomeni, da se vneseni plačilni nalogi naslednja dva dneva ne bodo izvrševali," so dodali.

Pojasnili so še, da je banka Sberbank d.d. slovenska banka, ki deluje na lokalnem trgu in jo regulira Banka Slovenije ter sodeluje predvsem s slovenskimi strankami. Komitente prosijo za razumevanje, informacije bodo na voljo na spletni strani www.sberbank.si in na brezplačni telefonski številki 080 22 65. Podrobnejša pojasnila so napovedali za torek.

Andrej Šircelj

Šircelj po sankcijah proti Sberbank

Finančni minister Andrej Šircelj je po odločitvi o sankcijah zoper rusko banko Sberbank danes zagotovil, da so ob sprejetju sankcij omogočili rešitve, ki bodo zagotavljale varnost varčevalcev, kar je pozdravil. Obenem je spomnil, da varnost prihrankov jamčita tudi sklad za jamstvo vlog in državni proračun.

"Varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, in državni proračun. Ta sklad je bil ustanovljen posebej za zagotavljanje varnosti prihrankov. Poleg tega so prihranki do 100.000 evrov zavarovani z jamstvom države. To velja tudi za prihranke v Sberbank d.d.," je sporočil Šircelj.

Gorenjska banka: Nakup slovenske Sberbank v trenutnih razmerah neizvedljiv

V trenutnih razmerah je nadaljevanje postopka nakupa slovenske banke Sberbank neizvedljivo, pa so sporočili iz Gorenjske banke, ki je kupoprodajno pogodbo za nakup slovenske hčerinske družbe ruske banke podpisala novembra lani. Kot so dodali, v dosedanjem postopku Gorenjska banka ni prevzela nobenih pogodbenih obveznosti.

Ustrezen način reševanja slovenske izpostave Sberbank, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za komitente Sberbank banke, bo opredelila Banka Slovenije, so še zapisali v Gorenjski banki. Ob tem so dodali, da sami nadaljujejo poslovanje kot neodvisna, samostojna bančna institucija, ki zagotavlja varnost in zanesljivost bančnih storitev v domačem in mednarodnem prostoru.

Janša: Hranilne vloge državljanov v banki Sberbank so varne

Hranilne vloge državljanov so v podružnici Sberbank v Sloveniji po besedah premiera Janeza Janše varne. "Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas," je poudaril.

Janša se je, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, s tem odzval na sporočilo, da se sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino odražajo tudi v bančnem sistemu, posledično pa je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine poslovanje.

Neuradno: Te banke so "v igri" za prenos komitentov Sberbank

V centralni banki preigravajo več možnosti. Po poročanju Financ so na mizi prodaja oziroma prenos premoženja, obveznosti in komitentov banke, začasen prenos premoženja in obveznosti banke na novo poslovno entiteto v delni ali popolni lasti države, torej neke vrste slabo banko, ali pa dokončen prenos na takšno slabo banko.

Po neuradnih informacijah časnika se za slovensko hčer evropske podružnice Sberbank trenutno uporablja prvi scenarij, torej poskus prenosa komitentov. V igri naj bi bili NLB in Gorenjska banka. Ali bosta ti dejansko oddali ponudbo, bo predvidoma znano v torek. ECB bi o morebitnem prenosu komitentov na novo banko odločala po "super hitrem postopku", so še izvedeli na Financah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  28 .02. 2022 ob  19: 24
Kaj pa Mercator? Fortenova lastnica Agrokorja je ruska!
vseved |  28 .02. 2022 ob  12: 40
Ameriški podrepniki in hlapci, boli vas K za narod.
Nixon |  28 .02. 2022 ob  08: 31
-2
Nekoč so v bivši državi po vojni politično nacionalizirali banke. Neverjetno, da se na bolj suptilen način to isto dogaja v 21 stoletju.