HRVATI PANIČNO NAVALILI NA POSLOVALNICE SBERBANK: Mora skrbeti tudi nas?

Slovenija

Napad na ruski bančni sektor je najmočnejša sankcija, s katero se ZDA in EU odzivata na vojno, ki jo je Rusija sprožila v Ukrajini. Ena od dveh največjih ruskih bank je Sberbank, ki ima svoje poslovalnice tudi po Sloveniji. Potem ko so hrvaški mediji polni fotografij dolgih vrst, ki se vijejo pred hrvaškimi poslovalnicami omenjene ruske banke, smo se pozanimali, kakšno je stanje pri nas.

Pred hrvaškimi poslovalnicami Sberbank v Splitu, Šibeniku in Pulju so se danes vile dolge vrste zaskrbljenih komitentov, ki so prišli dvignit svoj denar oziroma zapret račun. Skrbi jih namreč dogajanje v Ukrajini in ekonomske posledice, ki jih bo prinesla vojna. 

Direktorica hrvaške agencije za zavarovanje vlog Marija Hrebac je po pisanju portala dnevnik.hr dejala, da hrvaški sistem zavarovanja vlog ne bo propadel: "Vse stranke so zaščitene do 100.000 evrov, v primeru kakršnega koli propada banke. Tudi če bi bile resne težave, če bi vsi drugi sistemi odpovedali, hrvaški sistem ne bo odpovedal in bo varoval finančno stabilnost. Na tej točki imamo dovolj sredstev, s katerimi razpolagamo, tako da lahko v primeru najslabšega scenarija izplačamo vsem komitentom, ki imajo depozite v Sberbank, do 100.000 evrov." Na Hrvaškem ima Sberbank trenutno okoli 3,8 milijarde kun zavarovanih vlog in okoli 70.000 komitentov. "Ni razloga za paniko," je še dejala Hrebčeva.

Ob dolgih kolonah pred hrvaškimi poslovalnicami ruske banke smo se obrnili na banko Sberbank v Sloveniji. Zanimalo nas je, ali se tudi v Sloveniji dogaja kaj podobnega, ali beležijo višji obisk oziroma povečano število strank v poslovalnicah, ki želijo dvigniti svoj denar, ter ali bi zaradi sankcij proti Rusiji lahko prišlo do tega, da varčevalci ne bi mogli dostopati do svojega denarja?

V slovenski banki Sberbank so nam zagotovili, da poslujejo kot običajno ter vsem svojim strankam zagotavljajo produkte in storitve. Na ostala vprašanja pa so nam odgovorili posredno: "Sberbank banka d.d. pripada skupini Sberbank Europe Group – evropski finančni instituciji z evropsko bančno licenco. Sberbank banka d.d. je slovenska banka, ki posluje na lokalnem trgu, oskrbuje predvsem stranke na lokalnem trgu in je pod nadzorom centralne banke Republike Slovenije – Banke Slovenije in Evropske centralne banke (ECB)."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  25 .02. 2022 ob  17: 46
Ljudje. Banke se bojo sesule. Prislo bo do sprememb. Velikih
vseved |  25 .02. 2022 ob  16: 52
Jaz ne bi verjel .Čimprej pobrat denar iz banke.