PONEKOD SO SE ZBUDILI V ZASNEŽENO JUTRO: Koliko časa nas še čaka zimsko vreme?

Slovenija

Po ohladitvi v prvem koledarskem pomladnem tednu je danes prebivalce kočevskega presenetila nekoliko obilnejša pošiljka snega. Le kakšen centimeter snega pa je ponekod pobelil nižine. Ponoči je še mogoče pričakovati snežne padavine, a bo zapadel sneg hitro skopnel, je napovedal dežurni meteorolog agencije za okolje (Arso) Janez Markošek.

Na Kočevskem je že zapadlo okoli 20 centimetrov snega, nekoliko manj ga je zapadlo tudi na Gorjancih.

Danes in v četrtek bo oblačno. Na Primorskem bo suho, drugje bo sprva rahlo snežilo. Meteorologi tudi v četrtek pričakujejo nekoliko več sneženja na Kočevskem, Dolenjskem in v Beli krajini. Predvsem na Kočevskem bi lahko ponoči zapadlo okoli 15 centimetrov snega.

Markošek je ocenil, da zapadel sneg ni vodnat. "Takoj, ko se bo temperatura povzpela nad ledišče, se bo sneg hitro sesedel in skopnel," je dejal.

Že v četrtek popoldne bodo padavine ponehale. Sledilo bo suho in nekoliko toplejše vreme. V soboto in nedeljo se bodo temperature že povzpele do 15 stopinj Celzija.

Na Primorskem nevšečnosti povzroča burja. Predvsem v četrtek bodo najmočnejši sunki burje presegli hitrost 100 kilometrov na uro. V petek bo burja počasi slabela.

V gorskem svetu pa beležijo najnižjih temperature v letošnji zimski sezoni. V začetku tedna se je na Kredarici shladilo do -20 stopinj. "Mraz bo sicer popuščal, ampak temperature bodo v naslednjih dneh ostale pod lediščem," je pojasnil Markošek.

Ob današnjem snegu tudi prometnoinformacijski center opozarja, da je na cestah, kjer je zapadel sneg, obvezna zimska oprema. Ta oprema je obvezna tudi na cestah Velenje-Slovenj Gradec, Col-Črni Vrh in Ljubljana-Kočevje-Petrina, med Žlebičem in Petrino.

Zaradi snega na nekaterih cestah velja omejitev za priklopnike in polpriklopnike. Tako je njihova vožnja prepovedna na regionalni cesti Col-Črni vrh-Godovič in na hrvaški strani mejnih prehodov Petrina in Babno Polje.

Preglavice pa v prometu povzroča tudi burja. Na hitri cesti Nova Gorica-Razdrto je med Ajdovščino in Nanosom prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Selo-Vogrsko-Ajševica ter Vipava-Ajdovščina je promet prepovedan za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Zaradi epidemije novega koronavirusa sicer veljajo številne omejitve pri pretoku oseb in blaga med državami.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija