POLICISTI PROSIJO LJUDI, NAJ NE PRIHAJAJO NA KRAJ TOVORNE NESREČE: En gasilec poškodovan, drugi se je onesvestil

Kronika

V predoru Hrastovlje na železniški proti proti Kopru se bodo danes ukvarjali predvsem z odstranjevanjem posledic torkovega iztirjenja tovornega vlaka, po katerem je prišlo do iztekanja kerozina iz dveh tovornih cistern. Skušali bodo odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj je prišlo do nesreče in ali je morda ogroženo vodno zajetje Rižane.

Foto: Zdravko Primožič/FPA

S Policijske uprave (PU) Koper so sporočili, da bodo koprski kriminalisti danes nadaljevali z ogledom kraja, in sicer takoj, ko bodo vzpostavljeni varni pogoji za to. "Naprošamo ljudi, da ne prihajajo na kraj, saj s svojo prisotnostjo ovirajo vse pristojne službe, ki izvajajo naloge iz svojih pristojnosti," so sporočili. Koordinacijo aktivnosti ostalih pristojnih služb je prevzel Občinski štab Civilne zaščite Meste občine Koper.

Do nesreče je prišlo v torek popoldne. "V kompoziciji 18 vagonov se jih je šest nagnilo na steno predora. Železniški tiri so poškodovani. Iz dveh poškodovanih vagonov - cistern je iztekal kerozin, iz ene od teh močno," so sporočili iz Centra za obveščanje. 

Aktivirani so bili gasilci JZ GB Koper, PGD Pobegi-Čežarji in Babiči. Na kraju dogodka je bil formiran štab Civilne zaščite Mestne občine Koper. Gasilci z delavci Slovenskih železnic in Petrola v predoru prečrpavajo gorivo v prazne cisterne in se pri tem izmenjujejo. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe. Rižanski vodovod Koper opravlja redni monitoring pitne vode. "En gasilec se je med posredovanjem poškodoval, eden pa je zaradi slabosti onemogel. Oba sta bila odpeljana v SB Izola," so še sporočili s Centra za obveščanje.

Foto: Zdravko Primožič/FPA

Do poznega večera je gasilcem in drugim enotam po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana uspelo bistveno zaustaviti iztekanje kerozina, a ne povsem. Iztekanje naj bi po njegovih besedah dokončno zaustavilo prečrpavanje še preostalega kerozina iz poškodovanih cistern, kar naj bi se zgodilo tekom noči.

Kerozin tako še vedno uhaja v tla, koliko ga bo še ušlo, pa je odvisno predvsem od tega, "kako hitro jim ga bo uspelo prečrpati iz poškodovanih cistern", je dejal. Težava je po njegovem ta, da jim lukenj, iz katerih odteka, ni uspelo povsem zamašiti, saj vagona slonita na oboku predora in ne morejo povsem blizu.

Kerozin prečrpavajo ekipe Petrola in Slovenskih železnic, pomagajo tudi gasilci. Po oceni Šestana bi lahko izteklo od 40 do 50 kubičnih metrov kerozina. O tem, kakšna je možnost onesnaženja vodnega zajetja Rižane, ki se nahaja na tistem območju, je po njegovem težko reči. "Gre namreč za kraški teren, bo pa več znanega jutri, ko se bodo sestali pristojni in ocenili možnost onesnaženja," je dejal včeraj.

Tiri v predoru, kjer naj bi prišlo do iztirjenja šestih do sedmih vagonov, so sicer po besedah Šestana precej deformirani oziroma jih praktično ni, zato bo tudi odvažanje prečrpanega kerozina iz predora zahtevno, je dejal. Kot je za STA povedal direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, v nesreči ni bil poškodovan nihče, razen enega gasilca, ki se je lažje poškodoval pri sami intervenciji.

Foto: Zdravko Primožič/FPA

Trenutno po njegovih besedah delajo na tem, da se nepoškodovane vagone odstrani od ostale garniture in se potem iz njih kerozin prečrpa v druge cisterne ter začne s samo sanacijo nesreče. Kot so za STA včeraj napovedali v Gasilski brigadi Koper, naj bi prečrpavanje trajalo vso noč. Količina izlitega kerozina po besedah Mesa še ni znana, "ker bo treba najprej priti do samih cistern, prečrpati kerozin in šele takrat se bo videlo, koliko je izteklo".

Za zdaj tudi še ni znano, kdaj bo proga spet odprta. "Več bo jasno zjutraj," je dejal. V Slovenskih železnicah bodo sicer po njegovih besedah naredili vse, da promet čim prej znova steče, da gre za progo, ki mora biti na razpolago čim več časa. Slovenske železnice so na svojem Twitter profilu sicer zapisale, da je zaradi izrednega dogodka do nadaljnjega moten železniški promet na relaciji Koper-Divača in obratno ter da bo na navedeni relaciji organiziran avtobusni prevozi za vse vlake. Potnikom se opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

Pristojni bodo danes skušali odgovoriti na vprašanje, zakaj je sploh prišlo do iztirjenja, predvsem pa bodo skušali zagotoviti ponovno prevoznost precej poškodovane proge.  Na kraju dogodka so poleg gasilcev in policistov ter drugih ekip tudi kriminalisti in forenziki, ki bodo poskušali ugotoviti, kaj se je zgodilo. Kraj nesreče sta si ogledala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in koprski župan Aleš Bržan, zato je pričakovati, da bodo danes kaj na to temo rekli tudi pristojni državni organi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  26 .06. 2019 ob  16: 02
Vam povem jst odmah zakaj se je to zgodilo brez lepobesedicenja...ker so tiri postavljeni na podpornike iz hrasta ki so ponekod ze fajn prepareli,recimo gledajo sraufi ven(ne pri vseh) in ce si stopu na enega izmed teh si opazu da ga je cas fajn dodelal.
Dobro no,ce gre naprej neka ide dalje..ni glih da zelim filozofirat
td |  26 .06. 2019 ob  12: 24
@vseved, važno, da ti trosiš tvoje neumnosti. ONA je umaknila oznako zaupno od mučke Cmerarja z Madžari, ona se zavzema, da so dela počasi že stekla, ... ko je bila ministrica je nasledila katastrofalno stanje od predhodnikov, morda bi lahko naredila več, morda pa več ni bilo možno, ... in kot vidim se glede 2. tira končno premika. Zagotovo pa ne more bit kriva za desetletja nazaj.
vseved |  26 .06. 2019 ob  11: 17
Važno , da je Bratuškova primajala svojo rit na kraj nesreče!