POLEG DIMA ŠE ENA "NEVARNOST" NA KOPRSKEM: Ozon presegel opozorilno vrednost!

Koper

Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da je na merilnem mestu Koper ob 12. uri urna vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 187 μg/m3, povprečna 8-urna pa 114 μg/m3.

Poleg na Koper iz žusternske plaže, foto: Ester Vatovec

Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času, so zapisali na ministrstvu.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Zato je priporočljivo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi za zdrave ljudi je priporočeno, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Dodatno nevarnost v Slovenski Istri predstavlja dim, ki ga prinaša s Krasa. Vrednost nevarnih PM10 in PM2,5 delcev v zraku je bistveno povišana. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  21 .07. 2022 ob  17: 35
Na koncu je bil korona virus se najboljsi...