BREZ SKRBI, NE GORI, DIM JE NA OBALO PRINESLO S KRASA: Pazite pa na zelo onesnažen zrak! (FOTO)

Koper

Gost dim, ki je ponoči zajel kraje Slovenske Istre je med prebivalci povzročil preplah. Dražil je oči in nosnice, ljudje pa so v bojazni, da je zagorelo tudi ob morju oz. v zaledju Istre, množično klicarili na 112. Gasilci mirijo, da je dim nad obmorska mesta prineslo s Krasa, kjer so se ponoči gasilci borili z dvema požaroma, razen dveh manjših incidentov pa v Slovenski Istri ni bilo večjih težav z ognjem. Predstavlja pa težavo onesnažen zrak.

Pogled na Luko Koper iz Semedele, foto: Sanja Varljen

Istrani so ponoči in zjutraj "zasedli" številko 112, na kateri v skrbeh preverjajo, ali je zagorelo tudi ob morju. V Gasilski brigadi Koper mirijo, da je gost dim na obalo prineslo s Krasa. Ponoči so se sicer spopadli z dvema manjšima požaroma, a so ju hitro omejili in pogasili.

Sečoveljska dolina, foto: Maja Lusina

Ponoči dvakrat zagorelo tudi v Slovenski Istri

Ob 00.50 je v koprski občini zagorelo na železniški progi med Rižano in Hrastovljami v občini Koper. Železniški prag so gasilci GB Koper pogasili s pomočjo PGD Dol.

Ob 3.29 pa je v Seči gorela trava, visoko grmičevje in kanele na površini okoli 400 kvadratnih metrov, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. V tem primeru so koprskim poklicnim gasilcem na pomoč priskočili kolegi iz PGD Sečovlje. Skupaj so ogenj hitro pogasili, požarišče pa izdatno zalili z vodo.

Koprsko zaledje v dimu, foto: Sarah Williams Brown

Vrednosti nevarnih delcev v zraku močno presežene

Trenutno pa v Slovenski Istri večjo nevarnost predstavlja onesnažen zrak. Kakovost zraka na merilni postaji Koper je namreč zelo slaba. Presežene so vrednosti tako PM10 kot PM 2,5 delcev – slednjih za več kot desetkrat. Najslabše so bile razmere okoli 5. ure zjutraj, nato so vrednosti počasi začele padati. A še vedno je zrak potencialno škodljiv za naše zdravje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da zaradi povečane onesnaženosti zraka na območju občin Koper, Nova Gorica in Postojna zaradi širjenja požara na Krasu, obstaja nevarnost poslabšanja zdravstvenega stanja prebivalstva zaradi vdihavanja visokih koncentracij delcev v zraku, ki povzročajo draženje dihalnih poti, prizadenejo pa tudi druge organske sisteme. Posebej ogroženi so bolniki z boleznimi dihal npr. z astmo ali kronično obstruktivno pljučno boleznijo - KOPB, dojenčki, nosečnice, starejši, sladkorni bolniki, bolniki z boleznimi srca in ožilja, poveča se tudi možnost za nastanek srčne kapi.

Dim je nad obalne kraje sicer prinašalo že včeraj, foto: Inaya Gjerek

NIJZ zato priporoča zadrževanje v zaprtih prostorih, zapiranje oken, pri gibanju na prostem ne bo odveč zaščitna obrazna maska. V primeru zdravstvenih težav pa se posvetujte z zdravnikom. Prvi znaki draženja so solzenje oči in izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija