POJASNILA DOMAČINOV: To je razlog, zakaj nasprotujejo gradnji sončne elektrarne v Dekanih (VIDEO)

Koper

Mnogi gradbeni projekti v vasi Dekani po mnenju domačinov za lokalno skupnost nimajo nikakršnega doprinosa. Poleg izgradnje avtoceste KozinaKoper, izvlečnega tira po dolini reke Rižane, gradnje drugega tira in plinovoda AjdovščinaLucija sedaj na tamkajšnjem območju načrtujejo še gradnjo sončne elektrarne. Domačini menijo, da lani sprejeti zakon, ki ne zahteva presoje vplivov na okolje pri postavitvi tovrstnih objektov, posega v ustavno zagotovljeno pravico do zdravega življenjskega okolja. V Soških elektrarnah Nova Gorica (SENG), ki so investitor projekta, pa menijo, da je vpliv postavitve sončnih panelov na okolje zanemarljiv. Pa je temu res tako?

Prebivalci Dekanov so z ogorčenjem ugotovili, da v kraju načrtujejo gradnjo nove samostoječe fotonapetostne elektrarne, ki pa bi imela po njihovem mnenju na tamkajšnjem območju izredno negativen vpliv. Predsednik Krajevne skupnosti Dekani Igor Šturman je izpostavil, da ne gre za "sto panelov, ki jih ima sosed na strehi, tukaj govorimo o skoraj desetih hektarjih površine, to je par 10 tisoč panelov, ki bi bili postavljeni na tem sončnem polju". 

Gradnja sončne elektrarne v Dekanih je po mnenju krajanov sporna predvsem zaradi požarne ogroženosti, bližine vasi, ogrožanja reke Rižane ter selitvene poti divjadi. "S takim objektom, kot se predvideva, se bo ta prehod divjadi uničil in divjad bo začela seveda iskati druge poti, kar pomeni, da se bo, ali na eni strani preusmerila v vas Dekani, kjer bodo na udaru vsi vinogradi in vse kmetijske površine oziroma na drugi strani na področje agrarne skupnosti Lozar," pa je poudaril Andrej Šturman iz Lovske družine Dekani. 

"Zaselek Sveta Nedelja, ki spada tudi pod našo krajevno skupnost, je oddaljen le 200 metrov od najbližjega panela, kot je predvideno, čeprav je v samem elaboratu, ki ga je investitor predstavil, zapisano 600 metrov," dodaja Igor Šturman. 

V neposredni bližini načrtovane gradnje je tudi borov gozd, kjer so imeli pred dvema letoma enega največjih požarov v zgodovini. Kaj pa o požarni varnosti menijo v družbi Soške elektrarne Nova Gorica? Mitja Gorjan, generalni direktor SENG pojasnjuje: "Sončne elektrarne same po sebi niso vnetljive. Konstrukcija samih sončnih panelov je sestavljena iz aluminija in stekla in podobnih materialov, kar je že samo po sebi negorljivo. Obstaja sicer kakšen riziko, vendar je zelo redko, tudi pri samem načrtovanju se vsa ta tveganja upošteva."

Krajani od občine pričakujejo, da zastopa njihove interese in župan je to tudi storil. "Najprej se moramo zavedati, da je zakonodaja, ki so jo sprejeli, nastavljena tako, da nas ne vpraša, ali smo za ali smo proti, temveč da damo pripombe, ki so vsebinske narave. Te pripombe smo recimo na sestanku s krajani izluščili. Pričakujemo, da bodo na to reagirali, jih upoštevali in potem bomo videli, kako naprej," je pojasnil koprski župan Aleš Bržan

"In na osnovi pripomb, ki jih bomo dobili oz. zdaj prihajajo, se bomo odločili in utemeljeno odgovorili. To je normalen postopek, demokratičen in javen. Mi ničesar ne skrivamo," poudarja Gorjan. 

V kolikor se bo postopek nadaljeval, so krajani napovedali ustavno presojo lani sprejetega zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije, ki ne zahteva dodatne presoje vpliva na okolje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  12 .04. 2024 ob  06: 28
Ti pesjani so biki vedno nekaj posebnega. Ni čudno, da so jih Benečani podarili albanskemu knezu.
vseved |  11 .04. 2024 ob  09: 03
-12
Pa še milijone sveč,ki jih imajo doma je treba pokurit.
Šperjo |  11 .04. 2024 ob  00: 41
-6
@Stiv Rivs ima prav !
Tudi vse ovce , ki se pasejo po tem hribu se lahko zaradi negativnih kozmično atmosferskega ioničnega interesa občasno izgubijo in ostanejo brez državne subvencije ....
Stiv Rivs |  10 .04. 2024 ob  16: 32
-3
Ne smemo pozabiti na negativno kozmično energijo, ki se zbira pod sončnimi paneli.
Potem so prisotne še demonske sile , ki se kopičijo zaradi velike koncentracije negativnega sončnega vetra.
Res, ta sončna energija je prava poguba za naše življenje.