PO 'UČINKOVITI' SANACIJI SLEDI NOVA? Ne samo smrtna nevarnost, doleti vas lahko tudi visoka kazen!

Piran

Pešpot med Piranom in Fieso, kjer se je pretekli teden sprožil zemeljski plaz, ki je zasul del poti, je še vedno zaprta. Območju grozi nova splazitev preperele flišne zemljine, na kateri stojijo drevesa z nevarno nagnjenimi vejami in spodjedenimi koreninami. Včeraj si je situacijo ogledal geomehanik, ki bo izdelal poročilo. Kot kaže, pa marsikdo ne upošteva zapore, kljub nevarnosti in kljub temu, da kršitelje lahko doleti visoka kazen.

Odredbo za zaprtje pešpoti med Piranom in Fieso je pretekli teden zaradi nevarnosti dodatnega podora kamnin in slabo utrjenih dreves z vrha klifne stene izdala Civilna zaščita (CZ) Občine Piran, ki je tudi naročila strokovni ogled geomehanika, medtem ko je komunalno podjetje Okolje Piran postavilo fizične zapore.

"Odprava posledic in nevarnosti plazenja se bo začela prihodnji teden, po strokovnem ogledu geomehanika," so prejšnji četrtek napisali v obvestilu, zato nas je zanimalo, kdaj se bo začela sanacija in kdaj bo pot znova odprta.  

Po pojasnili Roberta Zirnsteina, poveljnika CZ Občine Piran, si je včeraj geomehanik skupaj s predstavniki Okolja, občine in civilne zaščite ogledal situacijo in bo podal natančna pisna navodila glede načina in območja odstranitve nevarnega plazečega materiala. Za izdelavo poročila naj bi potreboval približno dva dni.

Bo potrebna še ena sanacija klifa?

"Ker se območje potencialnega plazu nahaja na nedostopnem terenu, bo potrebno dela izvajati s pomočjo alpinistov. Ocenjujemo, da bo pot zaprta verjetno vsaj en teden, saj gre za zahtevnejše posege," pravi Zirnstein in dodaja, da bo občina po izvedbi interventne odstranitve nevarnega plazu izvedla nadaljevanje sanacije klifa z lokalno namestitvijo mrež na najbolj izpostavljenih točkah. Za slednje bo v kratkem objavljen javni razpis za izvajalca, dela pa nameravajo opraviti še pred poletno turistično sezono.

Klif so sicer sanirali že poleti leta 2019, za kar so takrat odšteli dobrih 160.000 evrov. A le 48 ur po zaključku del je bila pot po prvem deževju znova zaprta, saj so po klifu zgrmele velike količine materiala, med njimi tudi večje skale.

Sprehajalce lahko doleti visoka kazen

"Ker je gibanje pod plazom smrtno nevarno, obveščamo vse uporabnike poti, da upoštevajo navodila o zaprtju ter uporabijo številne druge atraktivne pešpoti v naši občini," opozarja Zirnstein.

Sprehajalcem je tako do nadaljnjega prepovedan prehod, a nekateri tega ne upoštevajo. Med včerajšnjim ogledom geomehanika so namreč na fotografiji (zgoraj) poleg poveljnika CZ vidni tudi sprehajalci, ki se kljub zapori in nevarnosti plazu sprehajajo pod klifom. Po trenutni odredbi sicer velja, da prekrškarje lahko doleti kazen od 1000 do 3000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija