NOVA VOJNA? Iranski mediji poročajo o več eksplozijah, aktivirana zračna obramba (VIDEO)

Svet

Izrael je ponoči z raketami napadel Iran, so za več ameriških medijev zatrdili neimenovani vladni viri. Iran, ki je sicer aktiviral svojo zračno obrambo, zaenkrat poroča zgolj o nekaj sestreljenih dronih. Morebiten izraelski napad bi pomenil novo hudo zaostritev bližnjevzhodne krize.

Iranski državni mediji so danes poročali o več eksplozijah v regiji Isfahan, vojska pa je nad več mesti aktivirala zračno obrambo. Po navedbah iranskega vojaškega poveljnika je eksplozija v bližini mesta Isfahan odjeknila zaradi odziva sistema zračne obrambe na "sumljiv predmet". Eksplozija ni povzročila škode, je dodal.

Podrobnosti o sumljivem predmetu ni podal. Iranska tiskovna agencija Fars medtem poroča, da je najverjetneje šlo za brezpilotni letalnik.

Več ameriških medijev, vključno s televizijo CNN, pa je dobilo potrditev neimenovanih ameriških uradnikov, da je Izrael z raketami napadel Iran. Ti so tudi sporočili, da je bil Washington vnaprej seznanjen z izraelskim načrtom o napadu, a da ga niso podprli.

V odzivu Teherana je tiskovni predstavnik tamkajšnje vesoljske agencije Hosein Dalirian na omrežju X zapisal, da so uspešno prestregli tri manjše drone, da pa za zdaj ni poročil o raketnih napadih.

Tudi po navedbah več iranskih tiskovnih agencij zaenkrat ni dokazov o kakršnemkoli raketnem napadu. Prav tako ne poročajo o morebitni škodi. Jedrski objekti v Isfahanu so povsem varni, še navajajo. Ameriški viri pa so za CNN potrdili, da tarča napadov niso bili iranski jedrski objekti.

Izraelska vojska za francosko tiskovno agencijo AFP ni želela komentirati navedb ameriških medijev.

Ameriško veleposlaništvo v Izraelu je danes svojim zaposlenim in njihovim družinam do nadaljnjega omejilo potovanja iz osebnih razlogov.

Morebiten izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Kljub temu da je Izrael s pomočjo zaveznic z ZDA na čelu prestregel veliko večino iranskih izstrelkov, je iranska vojska v nedeljo sporočila, da je z napadom izpolnila vse svoje cilje. V Teheranu so ZDA in Izrael ob tem posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom, saj da bo v nasprotnem sledil še mnogo močnejši odgovor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija