IZREDNO ZASEDANJE VARNOSTNEGA SVETA ZN: Vrstijo se obsodbe in zaskrbljenost ob iranskem napadu Izraela

Svet

Iran je pozno zvečer sprožil obsežen napad in nad Izrael poslal več kot 300 dronov in raket. Izraelska vojska trdi, da je sestrelila 99 odstotkov iranskih izstrelkov. Po napadih bo na zahtevo Izraela predvidoma še danes sklicana nujna seja Varnostnega sveta Združenih narodov.

Napad na Izrael, ki ga je Iran izpeljal kot povračilni ukrep za izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, sta obsodila visoki zunanjepolitični predstavnik EU Joseph Borrell in predsednik Evropskega sveta Charles MichelBorrell je na družbenem omrežju X zapisal, da EU odločno obsoja nesprejemljiv iranski napad na Izrael. "Gre za zaostrovanje brez primere in resno grožnjo regionalni varnosti," je opozoril. Predsednik Evropskega sveta Michel pa je poudaril, da je treba narediti vse, da se prepreči nadaljnje zaostrovanje v regiji. "Preprečiti je treba nadaljnje prelivanje krvi. Skupaj z našimi partnerji bomo še naprej pozorno spremljali razmere," je zapisal na X.

Izredno zasedanje Varnostnega sveta (VS) ZN je zaradi iranskega napada zahteval Izrael, predsedujoča v aprilu Malta je zasedanje sklicala za danes ob 22. uri po srednjeevropskem času. VS ZN je na zahtevo Irana zasedal tudi dan po napadu na konzulat v sirski prestolnici, vendar na koncu ni sprejel nobenega sklepa.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu izrazil globoko zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti širjenja spopada po vsej regiji in pozval vse strani, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko vodila v velik vojaški spopad na več frontah, poroča AFP. Iranski napad z brezpilotnim letalom na Izrael je zelo zaskrbljujoč, pa je v soboto zapisala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je obsodil iranske letalske napade na Izrael. "S tem neodgovornim in neupravičenim napadom Iran tvega regionalni požar," je dejal Scholz. "V teh težkih urah Nemčija tesno stoji ob strani Izraelu. O nadaljnjih odzivih bomo zdaj tesno razpravljali z našimi partnerji in zavezniki iz skupine G7," je še poudaril. Obsodbe so prišle tudi iz regije in drugih delov sveta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija