PO ŠOKANTNEM VIDEOPOSNETKU S SLOVENSKE SREDNJE ŠOLE: So čemu podobnemu priča tudi na Obali?

Koper

Po tem, ko je v javnosti dvignil veliko prahu videoposnetek ene izmed slovenskih srednjih šol o neprimernem obnašanju dijakov, nas je zanimalo, ali so bili podobnim kršitvam kdaj priča tudi na eni izmed večjih obalnih srednjih šol, Srednji ekonomsko-poslovni šoli (SEPŠ) Koper. Ravnateljica Breda Švara nam je pojasnila, da v lanskem in letošnjem letu takih ekscesov na njihovi šoli ni bilo. "Disciplinske postopke so dobili v večini samo dijaki, ki so neopravičeno izostajali od pouka," je dodala.

Pri disciplinskih postopkih "so razredniki upoštevali pravilnik o šolskem redu SEPŠ Koper. Če je prišlo do verbalnega nasilja med dijakom in profesorjem oziroma med samimi dijaki, smo težavo takoj rešili s pogovori, pri katerih so vedno sodelovali ravnateljica, svetovalna delavka, razrednik, dijak in njegovi starši," je zapisala.

Kot je dodala ravnateljica, se s kaznijo načeloma strinja, "vendar da pride do težje kršitve dijaka, je treba vedno upoštevati celostno podobo samega dijaka, njegove značajske lastnosti, družinske in socialne razmere, v katerih živi, okolico, v kateri se giblje … Osebno se mi zdi pogovor s težavnim dijakom in pomoč takemu dijaku veliko bolj učinkovito sredstvo kot sama kazen."

Dijakov, ki so resen vzgojni problem, po Švarinih besedah na njihovi šoli ni. Že na začetku šolskega leta vse dijake seznanijo s hišnim redom, ki se ga je treba držati, da delo normalno poteka. "Poleg tega jih na razrednih urah in v različnih projektih seznanjamo, da so za skupno eksistenco nujni dobri medosebni odnosi in ustrezna komunikacija, ki se kaže v prijaznosti in pozornosti. Zato je ena izmed temeljnih vrednot naše šole strpnost in spoštljiv odnos drug do drugega," je dodala Švara.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  20 .09. 2019 ob  17: 08
No, jaz zdaj ne vem, kaj to pomeni, da na koprskih šolah ni takih eksecov in da so problemi sprotno rešujejo, kot zagotavljajo ravnatelji. Mene je med poukom poklical dijak trgovske šole, da bi mi povedal, kako je pisal test, za katerega sem mu učno pomagal. V telefonu je bil iz ozadja slišati takšen živ-žav, da sva se komaj sporazumevala. Vprašam ga, ali me kliče med odmorom, ker se mi je zdelo to samoumevno glede na takšno galamo. Ne, reče on, kličem med poukom (?!). In zakaj ves ta šunder, vprašam. Saj je vedno tako, mirno odvrne. In ja, klical me je na svoj mobi MED POUKOM in se z mano pogovarjal, kar očitno ni nikogar motilo. Ali, kot mi je kasneje rekel dijak, saj je vedno tako, vsi uporabljamo mobije med poukom...