PO SMUKU IN ŽENSKEM VELESLALOMU BREZ KOLAJNE: Se pa veliko pričakuje od smučarskih skakalcev in skakalk

Slovenija

Švedska alpska smučarka Sara Hector je nova olimpijska prvakinja v veleslalomu. Srebro je na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem osvojila Italijanka Federica Brignone, bron Švicarka Lara Gut-Behrami. Najboljša Slovenka Meta Hrovat je bila sedma. Ana Bucik je zasedla 11. mesto, Tina Robnik je bila 18., Andreja Slokar pa je v finalu odstopila.

Meta Hrovat

Hectorjeva je vodila že po prvi vožnji, v finalu pa ubranila prednost za svojo prvo olimpijsko kolajno. V finalu je s prednostjo 28 stotink sekunde osvojila tretje olimpijsko veleslalomsko zlato za Švedsko po Pernilli Wiberg (1992) in Ingemarju Stenmarku (1980). Švedinja je sicer dobila oba zadnja veleslaloma pred OI na Kronplatzu in v Kranjski Gori, pred tem je zmagala tudi na drugem veleslalomu zime v Courchevelu. Na Kitajsko je pripotovala kot vodilna smučarka v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Srebro je osvojila Brignonejeva, ki je bila pred štirimi leti bronasta. Gut-Behramijeva (+0,72) je bila po prvi vožnji osma, v finalu pa je nadoknadila zapravljeno za drugo olimpijsko kolajno po smukaškem bronu izpred osmih let v Sočiju.

Tik za najboljšo trojico je bila po prvem delu tekmovanja na progi Ledena reka v Yanqingu na četrtem mestu najboljša Slovenka Hrovatova, ki pa je v finalu izgubila tri mesta, njen končni zaostanek je znašal 1,35 sekunde. Prva proga je postregla s precejšnjim presenečenjem, ko je že po nekaj zavojih odstopila olimpijska prvakinja iz Pyeongchanga 2018, Američanka Mikaela Shiffrin. V finalu pa se je tik pred ciljem huje poškodovala njena rojakinja Nina O'Brien.

Nov olimpijski prvak v smuku pa je švicarski as Beat Feuz. Na progi Skala na gori Xiaohaituo v okrožju Yanqing je z zanj srečno številko 13 pri 34 letih osvojil tretjo olimpijsko kolajno, prvo zlato. Srebrno medaljo je pri 41 letih osvojil Johan Clarey iz Francije. Boštjan Kline je z 10. mestom poskrbel za najboljši slovenski dosežek.

Na startu so bili trije Slovenci. Najbolje se je odrezal 30-letni Kline, ki je z desetim mestom vpisal najboljšo slovensko moško smukaško olimpijsko uvrstitev. Mariborčan je za Feuzom zaostal sekundo in šest stotink. Kline je za tri mesta popravil najboljšo slovensko moško uvrstitev na olimpijskih smukih. Pred Klinetom je bil najboljši Janko Štefe s 13. mestom na OI v Oslu 1952.

Boštjan Kline

Miha Hrobat ni ponovil predstave z drugega treninga, ko je bil četrti. Z zaostankom 2,02 sekunde je vpisal 24. mesto, s čimer je sicer za pet mest izboljšal svojo prejšnjo smukaško olimpijsko uvrstitev iz Pyeongchanga.

Nejc Naraločnik je svoj olimpijski debi končal predčasno z odstopom. Najboljši slovenski smukač Martin Čater zaradi okužbe z novim koronavirusom ni odpotoval na Kitajsko in je ostal doma.

Nova priložnost tudi za smučarske skakalce in skakalke

Slovenske skakalce danes na olimpijskih igrah v Pekingu čaka nov boj za kolajne, saj je na sporedu tekma mešanih ekip. Na generalki v Willingenu je Slovenija zanesljivo zmagala, resda v drugačni postavi, kot bo nastopila danes ob 12.45

Slovenski skakalci na teh zimskih igrah v skakalnem centru Zhangjiakou na srednji napravi nizajo uspeh za uspehom. Na uvodni tekmi teh iger je Urša Bogataj osvojila naslov olimpijske prvakinje, Nika Križnar pa je bila bronasta. Povsem blizu kolajne je bil na nedeljski tekmi skakalcev tudi Peter Prevc, a je za las končal na nehvaležnem četrtem mestu.

Prav Križnarjeva bo danes edina v slovenski četverici, ki je na generalki za OI v nemškem Willingenu z veliko prednostjo zanesljivo slavila zmago na tekmi mešanih ekip. Takrat so ob njej skakali Ema Klinec, Cene Prevc in Anže Lanišek, današnji nastop pa si je seveda priborila še Bogatajeva ter četrti Peter Prevc in deveti Timi Zajc.

Junak slovenskega tabora na nedeljski tekmi Peter Prevc, ki je bil precej potrt, ko je zgolj za pol točke zaostal za svojo tretjo olimpijsko kolajno - dve ima iz Sočija 2014 -, opozarja, da je lahko biti favorit na papirju, precej težje pa je to tudi potrditi na tekmi.

"Na tekmah mešanih ekip smo bili Slovenci že večkrat favoriti, pa smo bili na koncu ponavadi tako razočarani, kot sem danes jaz. Zato se mora vsak osredotočiti na svoje skoke, potem pa bomo videli, kakšne volje se bomo tu pogovarjali," je po posamični tekmi dejal Peter Prevc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija