PO ASFALTIRANJU PIRANA NOV KIKS OBČINE? Vložena tožba zaradi rekonstrukcije 150 let starega pomola

Piran

Pomol pri stavbi Fakultete za pomorstvo in promet je že lansko leto zaradi njegove rekonstrukcije sprožil zgražanje in ogorčenost domačinov, sedaj pa je šla zadeva še korak dlje. GZOP, Civilna iniciativa Piran ter Društvo za zaščito Seče in solin Pompa so vložili tožbo. Prepričani so, da je nameravan poseg nedopusten, saj gre za zaščiten spomenik.

Obvestilo o vloženi tožbi je na družbenem omrežju Facebook sporočil piranski občinski svetnik Kristijan Cerovac iz GZOP. "Obveščam Vas, da smo prejšnji teden na Upravno sodišče RS, preko našega pooblaščenca vložili tožbo in predlog za začasno odredbo, kakor izhaja iz priložene fotografije. To je naša občina in naša dediščina. Dovolj je bilo uzurpiranja in uničevanja naše identitete," je zapisal.

Spoštovane Občanke in spoštovani Občani. Obveščam Vas, da smo prejšnji teden na Upravno sodišče RS, preko našega...

Posted by Kristijan Cerovac on Saturday, April 17, 2021

Obrnili smo se na Cerovca, ki nam je potrdil, da se tožba nanaša na pomol pri stavbi Fakultete za pomorstvo in promet, ki so jo vložili zoper Upravno enoto (UE) Piran in okoljsko ministrstvo. Poleg tega so podali tudi predlog za začasno odredbo proti Univerzi v Ljubljani, ministrstvu za izobraževanje in izvajalcu del Grafist.  

"Tak objekt, kot je načrtovan, v ta prostor ne spada, gre za skrunitev spomenika. To je popolnoma industrijski objekt, ki je lahko v Luki Koper, ne pa v Piranu, kjer se pogovarjamo o butičnem turizmu, zato takšna zadeva ne spada tja," je prepričan Cerovac.

"Gre za registriran zaščiten spomenik. Glede na to, da obstaja neka veljavna zakonodaja za zaščito prostora, naj ta velja," opozarja in pojasnjuje, da nameravajo približno 150 let star pomol, ki spada pod zaščiteno območje, podaljšati za 30 metrov, na njem pa bi bili privezi za vadbene čolne v dolžini 11 metrov, zato bo potrebno tudi poglabljanje morskega dna. "Poglabljanje dna je avtomatsko skrunitev spomenika," pravi, a ob tem ga skrbi še nekaj: "Registrirano je kot javno dobro, na koncu bo moralo biti dostopno vsem, pod enakimi pogoji, a se bojim, da bodo ta pomol zaprli, ker je že pripravljeno, kot da bo tam postavljena rampa."

"Preveč takih posegov se dogaja v občini, s katerimi se kratko malo požvižgajo na zaščiteno območje," še pojasnjuje piranski svetnik, zakaj so se odločili za tožbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  19 .04. 2021 ob  12: 47
20
Že spet tej piranski revolucionarji. Ma kaj mislijo, da bi pomol zdržal 150 let brez da bi ga utrdili al kaj? Tisti star pomol, bi že zdavnaj razpadel. Pa naj znižajo tudi bankino v Piranu, na višino kot je bilo za časa Serenissime. Pač, živlejnje gre naprej in res ni potrebe za vsak drek ustvarjat civilne iniciative.