"TO JE ŠLAMPARIJA BREZ PRIMERE": Piranska civilna iniciativa na nogah zaradi obnove pomola (FOTO)

Piran

V piranski Civilni iniciativi se ne strinjajo s podobo, kakršno v teh dneh dobiva pomol pri stavbi Fakultete za pomorstvo in promet (UL FPP) ter piranske srednje elektro šole. Kot poudarjajo, je rekonstrukcija pomola sprožila zgražanje in ogorčenost domačinov ter tako strokovne kot laične javnosti.

Obnova pomola

"Kamnit pomol je postal zmazek ob priljubljeni plaži in sprehajališču vsem na očeh, zaradi s stroko in estetiko skreganih načinov gradnje in uporabljenih materialov, ki jih ocenjujejo za vandalizem, v posmeh bližnjim visokošolskim ustanovam, občini in državi," so prepričani v Civilni iniciativi Piran.

"Enako se nam je zgodilo z mandračem v Piranu, za katerega smo želeli, da bi bil podoben tistemu, kot so ga naredili stari Pirančani. Takrat je bilo dogovorjeno, da se takim načinom preneha. Sledila je obnova pomola, kjer je policija, ki je bil narejen po vseh pravilih, kot se spodobi. Zdaj pa pride ta pomol," razlaga Davorin Petaros iz piranske Civilne iniciative.

Namesto starih kamnitih blokov polagajo neobdelane rezane plošče, postavljajo kamen, ki  ga 'nihče od nas ne bi postavil na svoje dvorišče', je slabe kvalitete, pa še izvedba del je slaba, poudarjajo v iniciativi.

Stara podoba pomola

Pomol je na območju enega najstarejših rimskih arheoloških najdišč, grajen iz skladnih peščenjakov in je dolgo kljuboval času. A kot vsak kos našega prostora terja skrbno, strokovno varovanje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot še dodaja Petaros: "To je šlamparija brez primere. Piran kandidira za Evropsko prestolnico kulture. Pol stoletja mednarodnih likovnih in drugih kulturnih srečanj nas povezuje z umetniki, poznavalci in varuhi kulturne dediščine, s katero ne upravljamo odgovorno."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
robot |  21 .06. 2020 ob  13: 45
Ajde Franček in tvoj gzop boste na hitro rešili ta problem. Saj je župan vaš...
Ištrijan |  20 .06. 2020 ob  22: 34
27
Clovek se res upraviceno vprasa kateri ne-strokovnjaki lahko kaj tekega sprojektirajo in koncno tudi izvedejo! Prav tako kot tiso glomazno, grdo, nagravzno betonsko skropucalo od Guberca na bonifiki!!!
Eho |  20 .06. 2020 ob  14: 03
-6
Ma kaj je to kašna skrita kamera, tako malo za hec...He he he, tej so nas pa dobro nahecali, ha ha ha....Jast sem najprej mislil celo, da je vse res....he he he.....
Veštivemjaz |  20 .06. 2020 ob  13: 35
20
Vzamte masko pa poglejte kaj so naredili pod vodno gladino
anton |  20 .06. 2020 ob  12: 28
32
... res je, v tem primeru se strinjam s civilno iniciativo ...