PERIČ NA ČELU PREISKOVALNE KOMISIJE: Opozicija opozarja, da bo koalicija preiskovala samo sebe

Slovenija

Preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM in nezakonitem financiranju SDS bo vodil poslanec koalicijske SMC Gregor Perič, ki bo zamenjal Janija Möderndorferja. Opozicijske stranke so v razpravi opozorile, da bo koalicija tako preiskovala samo sebe. A v koaliciji odgovarjajo, da ima večino v komisiji še vedno opozicija.

Gregor Perič

Möderndorfer je sicer nedavno iz poslanske skupine SMC prestopil v opozicijsko LMŠ in hkrati napovedal, da bo vnovič kandidiral za vodenje omenjene preiskovalne komisije. Funkcijo pa je izgubil, ker mu je vmes ob menjavi vlade za krajši čas prenehal poslanski mandat. Opozicijski poslanci so ob tej menjavi opozorili, da gre še za eno izmed preiskovalnih komisij, kjer bodo koalicijski poslanci preiskovali delo koalicijskih strank.

Vodja poslancev največje opozicijske stranke Brane Golubović je to zamenjavo primerjal zamenjavami v vrhu policije in preiskavo nabav zaščitne opreme. "Sledi ustanovitev preiskovalne komisije, ki jo bo vodil vaš človek v zadevi zaščitna oprema, ki se spornih poslov te vlade sploh ne bo lotila," je dodal Golubović. Opozarja, da je Möderndorfer do sedaj z raziskavo napredoval. Ravnanje koalicije pa je označil za "strahopetno in prozorno".

Brane Golubović

A vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je odgovorila, da je tej stranki pripadlo vodenje te preiskovalne komisije že ob njeni ustanovitvi. "Še naprej bo preiskovala politično odgovornost, ki je odrejena v samem predmetu preiskave. Ta se namreč ne spreminja in se ne uklanja političnim pritiskom, pa najsi bodo ti koalicijski ali opozicijski," je dodala.

Pomislekom pri zamenjavi vodstva preiskovalne komisije se pridružujejo tudi v Levici. Matej T. Vatovec je izpostavil, da so preiskovalne komisije močno odvisne od tega, kdo jih vodi. "Mislim, da je zelo pomembno, kdo je tisti, ki je na čelu te preiskovalne komisije, ker je od njega odvisno, v katero smer in na kakšen način bo ta preiskovalna komisija delala," je dejal vodja poslancev v stranki Levica. Besede Janje Sluga, da to mesto pripada SMC, pa je označil za sprenevedanje.

Matej T. Vatovec

V SDS pa poudarjajo, da ima tudi v tej preiskovalni komisiji večino opozicija. "V vseh preiskovalnih komisijah, ki so ustanovljene v tem trenutku ali pa bodo ustanovljene, bo imela opozicija večino, kakorkoli obračate," je opozicijskim poslancem odgovoril vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Dodal je še, da je imel Möderndorfer leto in pol časa, da pripravi poročilo.

Möderndorfer pa se je spraševal, čemu je treba zamenjati predsednika, če ni pomembno, kdo komisijo vodi. "Prav zanimivo bo gledati novega predsednika, kako bo prebiral in predstavljal ta stališča, ki jih pravzaprav še nikoli niti videl ni," je dodal. Menil je še, da ta parlamentarna komisija svojega dela ne bo dokončala.

Za imenovanje Periča je na koncu glasovalo 50 poslancev, 30 pa jih je glasovalo proti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
I know |  28 .05. 2020 ob  19: 16
Žalostno, patetično in podlo.
Gregor, nismo te podprli zato, da boš nastavljal zadnjo plat velikemu vodji.
Verjetno je pretehtal evro pred ponosom in načelnostjo.
Te je kaj sram?
Lili |  28 .05. 2020 ob  09: 45
-2
Katero pranje denarja? A iranskega?

hahaha...levičarji se bojijo, da bo prišlo to ven, seveda ne bo..Je že pravi človek postavljen na pravo mesto. In mediji... so se pokakali že takrat, ko je to prišlo ven in ni dvignilo niti prahu..Po navodilih iz murgel so lepo vse skupaj pometli pod preprogo. Večina ljudi sploh ne ve o čem se gre!