OPOZICIJA POZIVA POKLUKARJA K ODSTOPU: Tako pa jim odgovarja minister

Slovenija

V opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica pozivajo ministra za zdravje Janeza Poklukarja k odstopu po tistem, ko je Dnevnik pridobili dokumentacijo dopisne seje vlade, iz katere je razvidno, da so Poklukar in njegova ekipa avtorji odloka, po katerem je posameznik pridobil PCT pogoj takoj po prejemu cepiva Janssen. To pa so sprejeli mimo stroke. Minister za zdravje Janez Poklukar je danes v izjavi medijem v DZ poudaril, da kot minister vedno deluje po svojem najboljšem prepričanju in vedenju. Tako je deloval tudi v primeru odločanja o pridobitvi PCT-pogoja po prejemu odmerka cepiva Janssen, zato ne vidi nobene podlage, da bi razmišljal o odstopu.

Janez Poklukar

Poslanec in predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi medijem v DZ dejal, da takšna praksa te vlade ni nič novega, saj da vlada počne vse mimo ustaljenih praks, zakonov in ustavnosti. "To je le še ena stvar v nizu dejanj te vlade, ki pa je žal povzročila tudi tragično smrt," je dejal. "To, kar se gredo na vladi, je nezaslišano. Preslišijo vsa opozorila stroke, opozicije in civilne javnosti," je opozoril.

Po njegovem mnenju bi Poklukar moral sam odstopiti ali pa bo "kmalu zrel za interpelacijo". Ob tem je pojasnil, da to še ne pomeni napovedi interpelacije. Kot je dejal, je jasno, da Poklukar ni ravnal ustrezno, ni poslušal strokovne skupine. "Če se dela tako, je minister bodisi lutka v rokah nekoga drugega ali pa je to storil zavestno. Kar koli je, je slabo," je povedal.

Marjan Šarec

V SD pozivajo Poklukarja, naj prevzame politično objektivno odgovornost in nemudoma odstopi, je dejal Dejan Židan. Ministru očitajo, da je predlagal škodljivo in nevarno odločitev, to je uporabo cepiva Janssen, za katerega se je po Židanovih besedah vedelo, da je manj učinkovito in so ga posamezne evropske države že umikale. V SD menijo, da je Poklukar storil hudo strokovno napako in zavedel državljanke in državljane, saj ni cepiva, ki bi takoj po prvem odmerku omogočilo odpornost.

Ljudje, ki so po prejemu cepiva Janssen takoj prejeli potrdilo PCT, so bili po oceni Židana zavedeni, saj so se lahko kljub potrdilu okužili z novim koronavirusom ali pa širili okužbo naprej. "Danes se ve, da to ni bil predlog stroke, ampak ministra in njegove ekipe. Zato pričakujem, da bo minister odstopil." Po njegovem mnenju bi morala vlada nemudoma sprejeti odškodninsko shemo za tiste, ki so utrpeli hude zaplete po prejemu cepiva proti covidu-19.

Dejan Židan

Po Židanovih besedah bi moral biti v demokratični državi ob tako hudi napaki minister takoj nekdanji minister - bodisi bi zaradi lastne odločitve ali odločitve nadrejenega. "Če se to ne zgodi, se bo v najkrajšem času opravila resna razprava znotraj opozicije, kaj bomo storili," je napovedal.

Poslanka Levice Nataša Sukič pa je ocenila, da vlada že ves čas kaže popolno nesposobnost obvladovanja epidemije. "S svojim katastrofalnim delovanjem je vlada nadaljevala pri uvajanju pogoja PCT, kjer se je popolnoma odmaknila od priporočil stroke, ni se odmaknila od vektorskih cepiv, odmaknila se je tudi od znanstvenih dognanj," je prepričana.

Današnje objave po njenih besedah potrjujejo, da je Poklukar deloval v nasprotju s priporočili stroke. "Minister je objektivno odgovoren in bi moral odstopiti. Pozivamo ga, naj nemudoma odstopi," je dodala.

Poslanka in predsednica SAB Alenka Bratušek je dejala, da se že dolgo ve, da ta vlada sprejema odločitve glede epidemije brez podlage stroke. Poleg tega pa gre pri obvladovanju epidemije vse narobe, kar gre lahko narobe, je menila. Za to po njenih besedah ni kriv nihče drug kot vlada. Zato naj odstopi celotna vlada, ne samo en minister, je pozvala.

Alenka Bratušek

Odziv Poklukarja: "Deloval sem po svojem najboljšem prepričanju"

Poklukar se je danes v DZ odzval na pozive iz opozicije k odstopu.

Dejal je, da kot človek in zdravnik vsako smrt obžaluje. "Kot minister vedno delujem po svojem najboljšem prepričanju in vedenju in enako sem ravnal tudi v tem primeru, zato ne vidim nobene podlage, da bi razmišljal o odstopu," je povedal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .10. 2021 ob  08: 55
dobro, da niso vsi zdravniki kot minister, odstopi naj in tudi licenca naj se preveri
Sef |  18 .10. 2021 ob  22: 02
Mater ti j...m. odstopi takoj.
manemebasat |  18 .10. 2021 ob  19: 44
Odstopi naj zato, ker je kreten in nacist!
magik |  18 .10. 2021 ob  17: 33
Ma kaj se sedaj opozicija širokousti?
Tudi z njihovo vednostjo je že več kot en mesec ta odlok v veljavi IN KOLIKOR VEM ŠE VELJA ZA PFIZER (zaščita šele 7 dni po drugi dozi, PCT potrdilo se dobi TAKOJ PO DRUGI DOZI) IN MODERNO (zaščita šele 14 dni po drugi dozi, PCT potrdilo se dobi TAKOJ PO DRUGI DOZI) !

TUDI OPOZICIJA JE S SVOJIM MOLKOM DOPUŠČALA IN ŠE VEDNO DOPUŠČA, DA JE TA ODLOK V VELJAVI ŽE VEČ KOT EN MESEC
Obala1 |  18 .10. 2021 ob  16: 48
Će smo pošteni ti ravnas kako ti marešalo reče In gledaš mu lizat rit ves čas