POKLUKAR NA LASTNO PEST SPREJEL ODLOČITEV O JANSSENU: NIJZ vlado dvakrat opozoril na neustreznost odloka

Slovenija

Spremembe vladnega odloka, s katerimi je pogoj PCT izpolnjen nemudoma po polnem cepljenju proti covidu-19, je pripravila ekipa ministra za zdravje Janeza Poklukarja, je razvidno iz dokumentacije dopisne seje vlade, ki jo je pridobil Dnevnik. Pri pisanju odloka, ki je povečal zanimanje za cepljenje s cepivom Janssen, stroka ni sodelovala.

Vlada je namreč 27. avgusta spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom na način, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Na izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) tako ni več treba čakati še teden ali dva po polnem cepljenju, kot je bilo v veljavi dotlej.

Najhitreje je pogoj cepljenja izpolnjen pri vektorskem cepivu Janssen, kjer je status polne cepljenosti dosežen že po enem odmerku. To je po uveljavitvi omenjenega odloka sprožilo veliko povpraševanje po tem cepivu, s katerim sicer v več državah ne cepijo mlajših skupin prebivalstva zaradi nekaterih redkih, a tudi življenje ogrožajočih stranskih učinkov.

V Sloveniji takih starostnih omejitev ni bilo. Po smrti 20-letnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom Janssen, so se v javnosti začela pojavljati vprašanja, kdo je predlagal takšne spremembe odloka in ali bi morali pristojni cepljenje s tem cepivom prekiniti oziroma omejiti za določene starostne skupine že pred tragičnim dogodkom.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili le, da je odlok spremenila vlada, ne pa tudi, kdo je takšno spremembo pripravil. Dnevnik pa je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja pridobil dokumentacijo z dopisne seje vlade 27. avgusta. Ta je razkrila, da so osebe, odgovorne za strokovno pripravo in usklajenost gradiva, minister Poklukar, državni sekretarji Franc Vindišar, Robert Cugelj in Alenka Forte ter v. d. generalnega direktorja direktorata za razvoj zdravstvenega sistema Bogdan Tušar.

Iz vladne dokumentacije je tudi razvidno, da pri pripravi gradiva zunanji strokovnjaki niso sodelovali. Da pri pisanju odloka svetovalna skupina za covid-19 in posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nista sodelovali, sta sicer že povedali njuni vodji Mateja Logar in Bojana Beović.

Zunanji strokovnjaki pri spremembi vladnega odloka niso sodelovali. 

Na NIJZ so vlado dvakrat opozorili, da je takšna odločitev strokovno neustrezna. Prvič so to storili takoj po sprejetju omenjenega odloka, nato pa še minuli teden, ko so vladi priporočili, naj pogoj PCT začne veljati po sedmih oziroma 14 dneh od polnega cepljenja.

Na ministrstvu za zdravje so na poziv odgovorili, da odlok o pogoju PCT ne določa, kdaj je vzpostavljena zaščita s cepljenjem, ampak določa samo, kdaj ima nekdo veljavno potrdilo o cepljenju. Opozorili so, da za vsa cepljenja, ne samo tistega proti covidu-19, posamezniki pridobijo potrdilo o cepljenju takoj po prejetju cepiva. To pa, kot so navedli, izkazuje zgolj dejstvo, da so cepljeni in ne da so zaščiteni s cepljenjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  18 .10. 2021 ob  16: 06
Strokonjokoti so vsi skupaj, mi pa ovce
Paperino |  18 .10. 2021 ob  15: 13
V normalnih državah se to ne more zgoditi. Skandinavska stroka tega ne počne. In samo to je razlog, zakaj tam uspevajo, pri nas pa je kaos. Nobeni "antivaxerji", nobeno neupoštevanje PCT, nič od tega ni krivo za porazno stanje v Sloveniji. Ker to obnašanje državljanov je samo posledica katastrofalnih odločitev odločevalcev. Bi rekli balkanci pri nas "jebe lud zbunjenog" :S:S:S
vseved |  18 .10. 2021 ob  14: 29
-1
@magik, prav imaš, ampak kot po navadi, se ne bo zgodilo nič. Samo nasprotniki cepljenja so dobili nov zagon.
magik |  18 .10. 2021 ob  14: 03
Dr. Pretnar, farmacevt Štrukelj, pobalin Fafangel, dr.Ihan, tudi z vašo vednostjo se je to dogajalo, vendar ste lepo in molče čičali in čakali.
Nikarte se sedaj v mišje luknje skrit...zna biti, da boste mišjo mrzlico za kazen kasirali :)
magik |  18 .10. 2021 ob  13: 17
"Iz vladne dokumentacije je tudi razvidno, da pri pripravi gradiva zunanji strokovnjaki niso sodelovali. Da pri pisanju odloka svetovalna skupina za covid-19 in posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nista sodelovali, sta sicer že povedali njuni vodji Mateja Logar in Bojana Beović."

NIMA VEZE ali sta svetovalna skupina za covid in posvetovalna skupina pri NIJZ sodelovali pri pisanju odloka!
Bistveno je, da ni BIL OD NJIH SPROŽEN JAVNI APEL ZA TAKOJŠNJO UKINITEV TEGA ODLOKA IN NI NIHČE OD NJIH JAVNO KRIČAL, DA JE TO KRIMINALNA NAPAKA!
Ištrijan |  18 .10. 2021 ob  11: 42
11
Kdaj lahko pričakujemo kazensko ovadbo zoper ministra zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti?! S svojimi dejanji je povzročil, da so ljudje posegali po substancah, ki so bili zanje (smrtno) nevarni. Minister pa bi to moral ali mogel vedeti.