OGLED ČAROBNIH PODOB PODZEMLJA: Vilenica, najstarejša turistična jama na svetu, obiskovalce sprejema že 390 let (FOTO)

Slovenija

Z več različnimi dogodki v mesecu maju bodo v Jamarskem društvu Sežana in sodelovanju Območne regijske agencije Krasa in Brkinov obeležili 390-letnico turizma v Vilenici in 60-letnico ponovnega odprtja jame za turistični obisk. Ob predavanjih in drugih dogodkih bo osrednje dogajanje danes pred jamo Vilenica.

Z več različnimi dogodki v mesecu maju bodo v Jamarskem društvu Sežana in sodelovanju Območne regijske agencije Krasa in Brkinov obeležili 390-letnico turizma v Vilenici in 60-letnico ponovnega odprtja jame za turistični obisk. Ob predavanjih in drugih dogodkih bo osrednje dogajanje danes pred jamo Vilenica.

"To, da je jama Vilenica najstarejša turistična jama v Evropi, nam je že dolgo znano, kar je v svoji knjigi Kras zapisal akademik Ivan Gams. V vseh teh letih nismo nikjer zasledili, da bi tudi na svetu obstajala kakšna starejša turistična jama od naše Vilenice," je za STA povedal predsednik Jamarskega društva Sežana Jordan Guštin.

Za turistični obisk velja, da so obiskovalci za ogled jame plačali, takrat verjetno za vodnika in razsvetljavo, kar je bilo tudi zabeleženo.

Začetek turističnega obiskovanja jame je bil po Guštinovem mnenju zagotovo povezan s Kobilarno Lipica, zaradi njene bližine so Vilenico pogosto obiskovali tudi cesarji. "Po mojem mnenju se je tako dobro začela tudi razvijati in delovati vse do 1818, ko je jamo obiskal zadnji cesar, tedanji Franc I., potem pa se je počasi začel zmanjševati pomen te jame. Pojavljati so se začele druge, večje jame in po letu 1900 je bila Vilenica že slabo obiskana, po koncu druge svetovne vojne pa do leta 1962 pa celo zapuščena," je povedal Guštin.

Jamarsko društvo Sežana je obnovilo poti in vhod v jamo, od 19. maja 1963 pa ima društvo tudi stalno organizirano vodniško službo.

"Jama Vilenica je nekaj posebnega, spada med kapniško najbogatejše jame v Sloveniji. Ker spada med starejše jame, je dejansko celotna jama zapolnjena z raznovrstnimi in raznobarvnimi kapniki," pa je povedala sežanska jamarka Rosana Cerkvenik. Turistični obisk jame, ki je primeren za vse generacije, traja približno eno uro. Ob tem si obiskovalci ogledajo približno 450 metrov jame, ob tem pa se v globino spustijo za okoli 72 metrov, na celotni poti pa prehodijo 1050 stopnic.

Celodnevno dogajanje bo potekalo pred jamo, pripravljajo pa tudi brezplačne oglede jame, voden pohod po Ludvikovi učni poti, gorsko-kolesarsko turo po pomembnih geotočkah širše okolice Vilenice in čezmejno kolesarjenje na trasi Trst-Bazovica-jama Vilenica.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali potujočo didaktično razstavo Matični Kras in čezmejni nastajajoči geopark. Na območju v okolici vhoda v jamo Vilenica pa bodo pripravili različne delavnice na temo Krasa in jamarstva. Popoldne bodo glasbeno obarvali Tinkara Kovač, Tomaž Nedoh in Stefano Bembi.

V petek pripravljajo še zadnje predavanje z naslovom Kako smo raziskovali vpisno knjigo jame Vilenice in kaj smo odkrili. Dijaki drugega letnika sežanske srednje šole so pod mentorskim vodstvom profesorice Mateje Grmek raziskovali zapise v vpisnih knjigah obiskovalcev Vilenice, o svojih odkritjih pa želijo seznaniti tudi javnost.

Med 19. in 21. majem ter 26. in 28. majem bo na ogled razstava jamskih fotografij svetovno priznanega slovenskega fotografa Petra Gedeia.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija