ODZIVI NA MLADENIČA, KI JE V TRGOVINI ODPRL PLASTENKO, NAREDIL POŽIREK IN JO VRNIL NA POLICO: Zgodi se bolj pogosto, kot si morda mislite!

Slovenija

Poročali smo že o video posnetku, ki se je pojavil na TikToku. Mladenič je v eni od slovenskih trgovin odprl plastenko, iz nje napravil požirek in jo odložil nazaj na polico. Kolega ga je pri tem dejanju najprej izzval, nato pa vse skupaj očitno posnel. Velike slovenske trgovce smo vprašali, ali so takšni dogodki v njihovih trgovinah pogosti in predvsem, kako jih nadzorujejo. Kako lahko trgovci ukrepajo zoper tovrstna dejanja ljudi, pa smo vprašali na koprsko policijsko upravo.

Pri Hoferju pravijo, da tako neprimernih dejanj, kot si ga je privoščil nezreli mladenič v video posnetku, ne beležijo.

Pri Lidlu priznavajo, da se tu in tam zgodi tudi kaj takega. Ko ugotovijo, da je bil izdelek odprt, ga odpišejo. Žal pa evidence takšnih izdelkov ne vodijo, zato nam točnega števila tovrstnih dogodkov niso mogli posredovati.

Tudi pri Mercatorju tovrstne dogodke, ko kupec v trgovini odpre in poje ali popije artikel, poznajo. Obravnavajo jih kot tatvino, saj kot poudarjajo, dokler kupec izdelka ne plača, mu ne pripada. Na to kupce opozorijo še preden pridejo na blagajno, ko jih trgovec opazi pri početju.

"Zato imamo v večjih trgovinah blagajne za delne nakupe. Kupci lahko plačajo določen izdelek, ki ga konzumirajo, ko nakup nadaljujejo. Sicer pa vsak poskus odtujitve izdelkov strogo obravnavamo kot poskus kraje in pokličemo policijo," pravijo pri Mercatorju. V pomoč so jim posnetki varnostnih kamer.

"V naših trgovinah beležimo primere, ko stranke odprejo in uporabijo izdelek, vendar pri tem prazne embalaže običajno ne vrnejo na polico, ampak jo odvržejo drugje. V trgovinah tako pogosto najdemo prazne vrečke peciva, embalaže čokoladic, pijač ipd. Najdeno prazno embalažo odpišemo, če osebo zalotimo med dejanjem, pa posreduje varnostna služba in jo pozove k plačilu," pojasnjujejo v Sparu Slovenija.

Kot pojasnjujejo na PU Koper, gre pri takšnem dejanju za prekršek. Varnostnik v trgovini lahko takšno osebo opozori, jo površinsko pregleda, ji prepeči vstop in izstop iz trgovine, jo zadrži, uporabi fizično silo ali takšno osebo lahko celo vklene. O tem mora takoj obvestiti policijo.

Varnostnik mora obvestiti policijo tudi v primeru, če kupec ne upošteva ukrepov varnostnika oziroma njegove ustne odredbe. Okoliščine, ali je šlo za prekršek ali za sum storitve kaznivega dejanja, pa ugotavljajo nato policisti na kraju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  13 .01. 2021 ob  08: 34
Mladiča je treba kaznovat za vzgled vsem ostalim, ki to počnejo.