ODLOČITEV SODIŠČA RAZUME VSAK PO SVOJE: Cerar prepričan, da je imela Slovenija ves čas prav, Plenković pa, da so zmagali hrvaški argumenti

Svet

Zunanji minister Miro Cerar je ob odločitvi Sodišča EU, da ni pristojno v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže, izrazil zadovoljstvo, da je sodišče potrdilo, da je arbitražna razsodba veljavna in zavezujoča. Ob tem je izrazil obžalovanje, da sodišče ni zbralo dovolj poguma, da bi odločilo o tem pomembnem pravnem vprašanju. Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je medtem ocenil, da je današnja odločitev zmaga argumentov, ki jih je Hrvaška predstavila na sodišču. Ob tem je znova pozval Slovenijo k dvostranskim pogajanjem za obojestransko sprejemljivo rešitev spora o meji.

Miro Cerar

Cerar, ki opravlja tekoče posle, je v izjavi za medije izrazil zadovoljstvo, da je sodišče izrecno pritrdilo, da je arbitražna odločba zavezujoča in veljavna in jo morata obe državi izpolniti. S tem smo po njegovih besedah dosegli pomemben cilj. Kot je poudaril, je sodišče navedlo tudi, da je meja med Slovenijo in Hrvaško določena z arbitražno razsodbo. "To je še en dokaz, da je imela Slovenija ves čas prav, da mora tudi Hrvaška izvršiti arbitražno odločbo," je dejal.

Izrazil je obžalovanje, da se je sodišče razglasilo za nepristojno in ni zbralo dovolj poguma, da bi odločilo o tem pomembnem vprašanju, ki zadeva evropsko pravno ureditev. "To pomeni defenzivno držo glede vladavine prava, evropskega pravnega reda in tudi mednarodnega prava," je opozoril. Izrazil je upanje, da to ne bo postala prevladujoča praksa v evropskih institucijah.

Ocenil je, da bi sodniki gotovo odločili, da Hrvaška krši evropski pravni red, če bi šli v vsebinsko odločanje.

Minister je menil, da sodba sodišča v Luxembourgu ni pravna zmaga Hrvaške. "Vsak teden jo bomo spomnili, da mora spoštovati arbitražno razsodbo," je odgovoril na poziv hrvaškega premierja Andreja Plenkovića k dvostranskim pogajanjem.

"Nobena akrobacija hrvaške strani tega dejstva, ki je zapisano v izjavi (sodišča), ne more spremeniti in te zadeve so končno zapisane črno na belem," je poudaril Cerar, ki verjame, da bo tudi Hrvaška postopno spoznala, da se je treba obnašati bolj evropsko, bolj konstruktivno in v skladu s pravom.

"Slovenija mora biti potrpežljiva. Pravo je na naši strani, meja je določena, mi smo jo uzakonili. Nobenega razloga ni za kakršnokoli vznemirjenje in hitenje, moramo pa vztrajno vršiti pravni pritisk," je dejal Cerar. Prepričan je, da bo tudi prihodnja vlada iskala politične poti, da bo hrvaški strani sporočila, da je končno nastopil čas za spoštovanje arbitražne odločbe.

Andrej Plenković

Plenković Slovenijo pozval k dvostranskim pogajanjem

"Današnja sodba sodišča Evropske unije, ki se je razglasilo za nepristojno za odločanje v postopku, ki ga je Slovenija sprožila proti Hrvaški, je zmaga hrvaških argumentov, ki smo jih izpostavili v ugovoru o pristojnosti," pa je medtem zapisal Plenković v prvem tvitu.

"Zato znova pozivam Slovenijo k dialogu in dvostranskim pogajanjem, da bi prišli do obojestransko sprejemljive in trajne rešitve vprašanja meje," je dodal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  31 .01. 2020 ob  14: 13
Naša oblast, ki se bo še kar obdržala, nas je prodala. Da bi prikrili svoje nečedne posle so zagonili še nekaj denarja in zgubili še malo zemlje. Zdaj smo pa tam; V evropi, ki nas ima za loleke s katerimi pometa kot se jim zljubi. Hlapci smo bili in bomo ostali. Lahko bi bili samostojni a smo si izbrali drugega gospodarja. Oblast pa je tako, kot si jo verjetno zaslužimo saj jim mi, vsi omogočamo, da nas plahtajo vsa ta leta.
Ajmemene |  31 .01. 2020 ob  12: 56
Kakšen politik moreš bit, da ti drugi govorijo kje je tvoja državna meja? Kakšen politik moreš bit, da dovoliš sosedu, da premakne mejo na tvojo zemljo?
Če to naredi moj sosed na moji zemlji......a naj grem na EU tožilstvo ali naj pokličem koga v Bangladeš, da mi objasni kje je moja in kje sosedova mejajQuery1123005985764439219099_1580471526981??
Samo 1x bi jo prestopil in odšel na svojih nogah stan.....drugič pa bi prišel smo noter!
...mogoče bi moral v Brusel in na črno postavit hiško na kakšnem travniku, pa da vidimo kako bi se končalo! Mogoče pa h g.Cerarju ali pa kakšnemu drugemu pajacu!?!?!?